Toyota komt eindelijk met snelle hatchback

Hoewel op het gebied van hot hatches de keuze momenteel enorm is, heeft Toyota besloten zich ook op deze markt te wagen. Na alle hybrides en andere saaimodellen van de afgelopen jaren, wordt het tijd voor een lekker pittige Japanner.

De Yaris gaat de basis vormen van deze hete stadsrakker. Normaal gesproken associëren we dat model vooral met bejaarden die met 90 km/u op de rechterbaan rijden terwijl je 130 km/u mag, maar volgens Toyota heeft de compacte hatchback echt potentie. 

Dat bewijzen de Japanners doet de Yaris mee te laten spelen in het wereldkampioenschap rally. Toyota trok zojuist het doek van de 2017 Yaris WRC en we moeten zeggen dat het een indrukwekkend racemonster is geworden. De body is mengelmoesje van agressief gevormde bumpers, wijd uitstekende wielkasten en een keur aan luchthappers. De fabrikant topt het geheel af met een spoiler waar menig vliegtuig op kan landen. 

Met 380 pk onder de motorkap en Jari-Matti Latvala en Juho Hänninen achter het stuur moeten de Aziaten een serieuze kans maken op bekers in het kampioenschap. De twee auto's racen onder leiding van Toyota Gazoo Racing en viervoudig WRC-kampioen Tommi Mäkinen gaat teambaas spelen.

Het is de bedoeling dat we Toyota's deelname aan het WRC gaan terugzien in de straatmodellen. Van de Yaris verschijnt dus binnenkort een high performance uitvoering en bij de presentatie van het WRC-geweld is al een schets van deze hot hatch vrijgegeven. Hierop is te zien dat deze vrijwel niets deelt met het extreme rallykanon. Wel krijgt de auto iets agressievere bumpers, een klein splittertje aan de voorkant en natuurlijk de onvermijdelijke spoiler op de kofferklep. Een paar zwart-rode balken op de zijkant moeten de nauwelijks aanwezige familieband benadrukken.

Op 21 januari trekt Toyota het doek van de auto trekken. Dan zien we waarmee het merk de overbevolkte hot hatch-markt denkt te veroveren en of de concurrenten zich al zorgen moeten maken.