Williams: 'Bottas mag vertrekken naar Mercedes'

Een dag nadat Mercedes bekendmaakte tot 3 januari 2017 niets over de tweede rijder los te laten laat Claire Williams weten dat Valtteri Bottas wat het team betreft best mag vertrekken. Alleen wil Williams er wel een ervaren coureur voor terug.

Wie de ontwikkelingen van de laatste weken heeft gevolgd ziet dat Bottas steeds duidelijker naar voren komt als de enige geloofwaardige nieuwe rijder voor Mercedes, als het team een coureur met ervaring wil hebben. De Fin heeft zeker talent, maar rijdt tegelijkertijd voor een team dat wat ons betreft afgelopen seizoen één van de grootste teleurstellingen was. Williams heeft een redelijk budget, een snelle Mercedesmotor (waarmee Bottas in Mexico met 372,5 km/u het absolute snelheidsrecord tijdens een race brak) en voerde in 14 van de 21 races de snelste pitstops van alle teams uit. Ondanks dat kwam de Britse renstal dit seizoen niet verder dan zeer middelmatige prestaties. Bottas finishte achtste en de inmiddels gestopte Massa als elfde in het kampioenschap. 

Echter, Bottas is een constante rijder met een zeer goed bandenmanagement. Zet hem in een competitieve auto en je hebt een coureur die vele podiumplekken kan halen. Williams weet dit en probeert zijn huid dus zo duur mogelijk te verkopen, da's allemaal onderdeel van het spelletje. Maar het team heeft een probleem: Massa is met racepensioen en tegelijkertijd zo ver over zijn top dat ze wel gek zouden zijn als ze de Braziliaan terughalen. Dus als Bottas weg gaat heeft het team twee stoeltjes te vullen en geen reservoir aan ervaren coureurs om uit te putten. Daarom zegt Claire Williams tegenover de BBC: "If we did allow Valtteri to leave, we would only do this if an experienced, credible alternative was available, such as someone like Felipe Massa, for example."

Een logische gedachtengang, en precies wat wij ook zouden zeggen, dat drijft de prijs nog wat extra op voor je coureur waar je in je hart al afscheid van hebt genomen. Daarnaast hebben ze Lance Stroll al vastgelegd, en volgens de geruchten was een voorwaarde van de 80 miljoen die de Canadees meeneemt dat hij een ervaren coureur naast zich krijgt. Want als Bottas gaat zal het er op neer komen dat Williams met twee nieuwe rijders een nieuw team moet gaan vormen, iets dat tijd nodig heeft. Maar ze draaien toch al niet zo lekker, dus nu is wel het moment om de gok te wagen. Veel verder terugvallen dan de vijfde plek in het constructeurskampioenschap die dit jaar werd behaald kan het toch niet.

Er is echter nog wel een ervaren coureur die nog een zitje wil, en bovendien een die al eens een race voor Williams won: Pastor Maldonado. Make it happen!