De race voor het Nordschleiferecord is weer aan

Het is niet zo dat autofabrikanten ooit gestopt zijn om het record te willen hebben op de Nürburgring, maar ze racen nu allemaal om snel even het record te pakken. Na Donkervoort is het nu Elemental dat een recordpoging aankondigt.

De RP1 is het eerste product van de startup-automaker Elemental uit het Verenigd Koninkrijk. Het is een ultralichte tweezitter die aangedreven wordt door een motor van Ford. Zoals het bij een opstartfirma hoort Victor-Mulleren ze de wereld met juichende berichten. Zo willen ze met hun eerste sportauto meteen het ronderecord voor productiewagens op de Nürburgring claimen. Het ding heeft een een 1.0 EcoBoost of een 2.0 EcoBoost als voortstuwing bij zich, hoe willen ze daarmee de Audi 2,5L R5 TFSI waarmee de sigaar van Donkervoort is uitgerust voorblijven?

Helemaal belachelijk is de claim toch niet, het team bestaat uit engineers die in de Formule 1 werkzaam waren en die verantwoordelijk waren voor de aerodynamica van de Mercedes McLaren SLR. Het verklaart ook waarom de auto (autootje zou bijna een beter woord zijn) van maar 540 kg op topsnelheid 1000 kg downforce levert. Bij een snelheid van 100 mph drukt er honderd kilo extra op het asfalt.

Het record is nu in handen van Radical dat in 2009 maar 6:48 nodig had om de enorme lus in het bos te rijden.

De eerste Elemental RP1's  zijn deze maand uitgeleverd aan de kopers. Het is een snelle auto voor de weg die voornamelijk goed tot zijn recht komt op het circuit tijdens Trackdays. Wat het voor Elemental (net als voor Donkervoort) moeilijk zal maken om het record te pakken. De Radical is meer een racewagen die met wat toevoegingen legaal voor de straat is gemaakt.