Verstappens motor in 2017 niet op zijn best

Renault probeert de verwachtingen voor komend seizoen alvast te temperen. In de eerste races halen de Fransen niet het maximale vermogen uit het blok in ruil voor meer betrouwbaarheid.

Voor het nieuwe seizoen ontwerpt Renault een compleet nieuwe motor. Het blok van afgelopen jaar werd steeds beter, maar zit volgens de autobouwer aan zijn top. Door weer met een blanco vel te beginnen zouden ze een betere kans maken om de komende jaren mee te strijden om de titels. 

Dat betekent alleen wel dat er in het begin nog niet voluit gereden kan worden met de nieuwe motoren. Renault geeft de betrouwbaarheid de prioriteit en daardoor komt puur vermogen op de tweede plaats. Met dat in het achterhoofd wordt het tijd om de verwachtingen een beetje naar beneden bij te stellen. "Ik blijf graag erg conservatief met de verwachtingen voor de eerste races van de motor", legt Renault F1-baas Cyril Abiteboul uit. "Maar het is wel een motor met de potentie om heel veel door te ontwikkelen. Dus we kiezen niet voor de start van het seizoen, maar voor de langere termijn."

Volgens Abiteboul maakt de volgende Renault-krachtbron gebruik van een compleet nieuw concept dat momenteel nog niet op de baan is te vinden. Wat dat precies inhoud vertelt hij uiteraard niet, want de concurrentie luistert altijd mee. "Dat betekent dat we geen grote stap maken op het gebied van vermogen om de simpele reden dat we een goed platform willen neerzetten dat betrouwbaar is. Daar kunnen we dan de komende drie, vier jaar op doorontwikkelen.

De Renault-motor ligt de auto's van het fabrieksteam en de bolides van Red Bull Racing, wat betekent dat het volgend jaar de krachtbron is die Max Verstappen naar nieuwe heldendaden moet brengen. In de rode stieren krijgt het blokje wel een ander labeltje, want daar heet hij TAG Heuer.