Ophef! Homo's boos op Richard Hammond om ijs-grapje

Ze mogen dan weg zijn bij de BBC, dat betekent niet dat de heren van The Grand Tour geen ophef meer veroorzaken. Deze keer is het niet probleemkind Jeremy Clarkson, maar Richard Hammond die massa's mensen een verhoogde bloeddruk heeft gegeven.

In de laatste aflevering van de autoshow ging het over ijsjes. Daarbij gaf Richard Hammond aan dat hij geen ijs eet, omdat hij hetero is. "IJsjes zijn een beetje... je weet wel", voegde hij daar aan toe. "Er is niets mis mee, maar een volwassen man die een ijsje eet... Het is meer het ene dan het andere..." De opmerking kon op gelach en geklap van het publiek rekenen, waarna het gesprek al snel weer over ijsjes ging. 

De uitspraken van een man die voornamelijk met twee andere mannen in een tent te vinden is, zijn compleet in het verkeerde keelgat geschoten bij enkele Britse homo-organisaties. "We leven in een perverse wereld als een alledaags pleziertje als het eten van een ijsje het onderwerp wordt van een homofobe toespeling", briest mensenrechtenactivist Peter Tatchell in The Guardian. "Zijn vooroordelen zijn al erg genoeg, maar het applaudisserende publiek maakt het nog erger. Het laat zien dat we nog een lange weg hebben te gaan." 

De verticaal gelimiteerde presentator ligt ook op Twitter onder vuur, waarbij ook Hammonds eerdere ijservaringen worden opgerakeld. De ijsafkeurder heeft zelf nog niet gereageerd op al het gezeur, maar wij sluiten niet uit dat het recalcitrante trio hier in een latere aflevering nog op terugkomt. Tot die tijd moeten we concluderen dat een goede dosis ophef het enige wat nog miste aan de nieuwe show. Kunnen ze dat ook weer van checklist afstrepen.