Ford lanceert eerste elektrische SUV in 2020

Ford heeft gisteren zijn stilte omtrent de elektrische tijdsplanning doorbroken: in 2020 lanceert het merk een volledig elektrische SUV op de wereldmarkt. De auto wordt 'made in USA', en niet in Mexico. Gracias, Trump!

Naast het gegeven dat het een SUV wordt hebben we nog geen details over de aanstaande auto of zijn formaat. Even afwachten dus. Een goede mogelijkheid qua naam zou Model E zijn. Deze merknaam heeft Ford in eigendom, tot grote ontsteltenis van Elon Musk, die zijn Model 3 eigenlijk Model E wilde noemen, om daarmee een Tesla-lineup van S-E-X-(Y) te bouwen. Toen Ford geen afstand van de Model E-naam wilde doen, mopperde Musk de beroemde woorden 'Ford is killing sex'.

Naast de SUV heeft Ford nog een klein dozijn 'elektrische auto's' in de planning. De aanhalingstekens staan er omdat de rest van de plannen niets meer omvat dan in enkele modellen - zoals de Ford F150, de Transit, maar ook de Mustang (!) - een accu er bij te pleuren. Hallo 2017. Een deel van de auto's zal uit de ge-upgrade fabriek in Michigan komen, sinds Ford gisteren bukte voor Trump en zijn Mexicaanse fabriek afblies.

Van de Grote Drie heeft alleen GM al een elektrische auto, hoewel sommige analisten en de milieubeweging van de Bolt/Ampera-e zeggen dat het een compliance car is waar GM duizenden dollars per model op toelegt. Chrysler lijkt helemaal geen aanstalten te maken met elektrificering, hoewel het deze week op de CES wel een futuristisch concept toont, en Ford had vooralsnog alleen een elektrische Focus als klein proeftuintje, maar komt nu dus met zijn (zeer bescheiden) elektrische push. 

De VS heeft Tesla als elektrische voorloper, maar de traditionele induistrie lijkt nog niet in beweging te willen komen. In vergelijking met Europese concurrenten als VW en Mercedes zijn de ambities een stuk conservatiever, wat vanuit het huidige zakelijke oogpunt te begrijpen is. We zullen over tien jaar zien wie het bij het rechte eind had. Voor nu lijkt Ford in ieder geval nog te willen wachten tot elektriciteit echt betaalbaar wordt voor de massa.

Foto: Ford Iosis-X Concept (2006)