Range Rover beantwoordt de vraag die op ieders lippen brandt

En nee, de vraag is niet 'hoe dichten we het luxegat tot de Bentayga?' of 'waarom kopen alleen voetballers en stenenschuivers onze auto's?'.

Land Rovers luxedivisie Range Rover heeft iets nieuws bedacht om zijn sterkste SUV ooit ever nog eens onder de aandacht te brengen. Nadat het zag hoe veel marge en PR een power-SUV de Duitse rivalen opleverde gingen ook de Britten overstag en kwamen twee jaar geleden met de SVR op de proppen. Hiermee ruilden de Britten een stukje statigheid in voor spierballentaal. Een logische keuze, want je kunt maar beter van nieuw geld dan van oud geld afhankelijk zijn als je aan het eind van de maand de rekeningen wilt kunnen betalen.

Enfin, de Range Rooney SVR met 550 pk doet het in bepaalde kringen uitstekend, en het powerhok reed natuurlijk ook een rondje Nürburgring. Met een alleszins nette 4,7 seconden bezit de SVR bovendien een klinkende nul tot honderd-tijd. Maar er is een klein probleempje. Deze topmodellen worden niet in Nederland verkocht, maar vooral in landen als Koeweit en Saoedi-Arabië. Landen waar zuurstof schaarser is dan zand. Daarom besloot Range Rover iets nieuws te doen: het produceert niet één, maar zes 0-100 tijden, voor elke ondergrond eentje. Op deze manier heeft de jurkdragende clientèle ook relevante informatie in handen en kan de maker van de auto bovendien de aandacht vestigen op de verschillende rijmodi voor verschillende ondergronden. Win-win.

De tests werden gedaan op relatief gunstig terrein op verschillende locaties, zoals in onderstaande video te zien is. Uiteraard moet bij een zandondergrond niet meteen gedacht worden aan een formaatje Dakar-duin, voor dat werk heb je een G63 (of Urus) 6x6 nodig: