Eindelijk weer een Nederlands team bij Le Mans

De rood-wit-blauwe vlaggen kunnen weer mee naar Frankrijk dit jaar, want er verschijnt weer een team uit de polder aan de start van de 24 Uur van Le Mans. Racing Team Nederland heeft zijn startbewijs voor de loodzware race binnen.

Het team is het kindje van Frits van Eerd. De 49-jarige racefanaat is tevens topman van supermarktketen Jumbo, waardoor hij de financiële mogelijkheden heeft om dergelijke hobby's te beoefenen. Hij zal de etmaal durende wedstrijd rijden in de LMP2-klasse met de 60-jarige Jan Lammers en de 44-jarige voormalige F1-racer Rubens Barrichello. 

Het is ieder geval niet het jongste team op de startgrid, maar met de Le Mans-overwinning van Lammers en de elf F1-overwinningen van Rubens zit het qua ervaring wel goed. De heren zullen een geel gekleurde Dallara P271 met Gibson-motor over het Circuit de la Sarthe sturen in de LMP2-klasse. Daarmee zijn ze overigens niet de enige Nederlanders op de baan. Want ook Ho-Pin Tung komt in die klasse in actie in de Oreca van het team van acteur Jackie Chan. 

De line-up van Le Mans kent dit jaar meerdere opvallende namen. Zo rijdt Robert Kubica mee in de LMP1-klasse voor ByKOLLES Racing. De Pool kennen we van zijn tijd in de Formule 1 (2006-2010) waar hij onder meer een overwinning wist te halen. Zijn racecarrière leek echter een definitief te eindigden toen hij begin 2011 een zware crash meemaakte bij de Rally van Andorra, maar de afgelopen jaren wist hij toch genoeg te herstellen om weer achter het stuur te kruipen. De F1-droom heeft de 32-jarige coureur moeten opgeven, maar met het WEC komt hij toch weer in een prestigieus wereldkampioenschap uit.

Ook Mark Webber keert terug naar Le Mans. De voormalige F1-coureur en WEC-rijder kondigde eind vorig jaar zijn pensioen aan en zal dan ook niet achter het stuur te vinden zijn. Komende Le Mans zal hij de rol van Grand Marshal op zich nemen en dat houdt in dat hij een reeks aan ceremoniële taken krijgt rond de race.