U hoeft zich niet meer te schamen voor een Hyundai

Met elke nieuwe generatie i30 klopt Hyundai wat harder en nadrukkelijker op de deur bij de VW Golf en Ford Focus. Na de vijfdeurs is het nu tijd voor de Koreanen om hun nieuwe pakezel te presenteren, de i30 Wagon.

Met 4.585 mm is de Wagon bijna 25 centimeter langer dan de vijfdeurs, maar de breedte en wielbasis blijven gelijk. De auto beschikt over full-LED koplampen en ook de verticale dagrijverlichting bestaat uit licht-uitstotende diodes. Het vooraanzicht wordt gedomineerd door een brede muil, waarbij uit de hoekige grille vrij herkenbaar is dat designer Peter Schreyer vroeger bij Audi zat, en koplampen die zich om de neus heen vouwen en doorlopen richting de voorstijl. In het kofferdeksel werd een aantal vouwen geslagen om het geheel dynamischer te doen ogen, iets dat we bij meer merken zien tegenwoordig.

De i30 Wagon debuteert begin maart op de autosalon van Genève, klanten kunnen bij de marktintroductie in juli 2017 kiezen uit drie benzinemotoren en een 1.6 turbodiesel in 3 smaakjes (vermogens worden niet genoemd, maar de vijfdeurs is er in 95, 110 en 136 pk). De enige specificaties die Hyundai nu vrijgeeft zijn die van de 1.0 T-GDi driecilinder en 1.4 T-GDi: deze krijgen respectievelijk 120 en 140 pk. Met de downsizing moet een grotere groep klanten  bereikt worden, de huidige wagon is er als benzinevariant alleen met atmosferische 1.6 GDI.

Driedeurs modellen verdwijnen meer en meer uit het autolandschap en Hyundai gaat met deze trend mee. De nieuwe i30 zal er niet meer als driedeurs komen, maar er komt wel een derde variant. Dit zal een Fastback worden, met een meer aflopende daklijn naar de C-stijl. Hyundai bewaart deze variant voor een andere show, want het ding gaat pas begin 2018 in productie.

Op termijn zal de i30-familie overigens uitbreiden naar vier carrosserievarianten, later dit jaar volgt de i30 N, die Hyundai kennelijk ook als aparte bodystyle kenmerkt. Zo, nu bent u weer helemaal bij met betrekking tot Hyundai's belangrijkste volumemodel.