Buurman wat doet u nu? Flodder-Citroën te koop!

"Ah, de BX Sport. Dat is een leuk autootje." Het zijn bekende woorden over deze Citroën uit de eerste Flodder-film. Een auto die vooral bekend is geworden door de manier waarop de onaangepaste familie korting regelt bij de dealer.

De Flodders weten de auto gratis te krijgen, nadat ze foto's hadden gemaakt van de dealer en tevens buurman die dochter Kees Flodder, gespeeld door actrice Tatjana Šimić, eens goed aanduwt tegen de Citroën CX in zijn garage. Een wip die begint met de legendarische woorden "Buurman, wat doet u nu". De rode BX schittert na de dubieuze aankoop de rest van de film als het vervoersmiddel van de hoofdpersoon en daarmee is het een echte filmklassieker. 

Zelfs afgezien van zijn carrière op het witte doek is het een bijzondere klassieker. Citroën bouwde slechts 2.500 exemplaren van de first phase BX Sport, waar dit er eentje van is. Later volgde er weliswaar nog een tweede batch van 5.000 exemplaren, maar daarmee blijft de productie alsnog beperkt. Met 126 pk uit de 1.9 liter grote motor was het de sterkste BX van zijn tijd. 

De bekende filmauto kan nu in jouw handen komen, want de Citroen wordt online geveild. De BX heeft na zijn acteercarrière nog een actief leven gehad, want hoewel de teller momenteel 138.058 kilometer aangeeft is die in het verleden een keer vervangen en heeft de auto in werkelijkheid al ruim 215.000 kilometer achter de rug. 

Mocht je hier niet mee zitten, dan heb je nog vier dagen om een bod uit te brengen. Het hoogste bod staat op het moment van schrijven op 7.000 euro, maar het veilingshuis verwacht tussen de 15.000 en 20.000 euro voor het stukje oer-Hollands cultuurerfgoed te krijgen. Kost wat, maar reken maar dat de buurvrouw onder in de indruk is.