Netjes. Nieuwe Ford Fiesta ST haalt 200 pk uit driecilinder

Een performance hot hatch met een driecilinder onder de motorkap? Ford doet het gewoon. De nieuwe Fiesta ST verliest een cilinder, maar trekt daar wel 200 pk uit.

Na de lancering van de nieuwe Fiesta was de komst van de snellere Fiesta ST natuurlijk onvermijdelijk. Als Ford ook van deze generatie geen RS maakt, zal dit de snelste Fiesta in de line-up worden. Daarvoor is wel een kleinere motor dan bij zijn voorganger geplaatst. 

De 1,6 liter viercilinder is ingeruild voor een 1,5 liter driecilinder. Uiteraard is dit gedaan met het oog op het milieu. De nieuweling produceert 200 pk en is daarmee net zo krachtig als de Fiesta ST200 die de vorige generatie afsloot. De uitstootcijfers zijn echter gekelderd van 140 naar 114 gram co2 per kilometer. Dat is het effect van cilinder verliezen en het gebruik maken van cylinderuitschakeling bij rustig rijgedrag. Jawel, zelfs bij een driecilinder schakelt Ford nog cilinders uit om een beter verbruik te realiseren en hopelijk zien we dat terug in een lagere Nederlandse prijs die deels is gebaseerd op verbruiksgerelateerde belastingen. Helaas is het prijskaartje nog niet bekend, dus dat is nog even afwachten. 

Met zijn 200 pk en 290 Nm trekt de nieuwe Fiesta in 6,7 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/u. Dat is ongetwijfeld in track-modus, want het is de eerste Fiesta die verschillende rij-instellingen biedt. De bestuurder kan kiezen tussen Normal, Sport en Track en de keuze heeft invloed op het gedrag van de motor, de besturing en de mate waarin de ESP ingrijpt.

Liefhebbers moeten nog wel even geduld hebben, want hoewel het model begin maart zijn publieksdebuut beleeft op de autoshow in Genève, verschijnt hij pas begin volgend jaar in de showroom. De ST is dan te krijgen als drie- en vijfdeurs en staat op dikke 18 inch wielen.