Mulliner tilt Bentley Bentayga naar nog hogere prijsklasse

Hoe maak je de duurste productie-SUV ter wereld nog een stukje duurder? Door er een team van handwerkers met naald, draad, en superduur zeldzaam hout in los te laten. Het resultaat: deze belachelijk opulente Bentayga Mulliner.

Voor de superrijken op aarde is niets gek genoeg, en met dat in het achterhoofd is Bentley aan een Mulliner-editie van de Bentayga gaan bouwen. Het ding zit bomvol contrasterende stiksels en stukken leer met een afwerking waar je 'u' tegen zegt en vanzelfsprekend ook de hoofdprijs voor betaalt. 

In het exemplaar dat volgende week in Genève wordt tentoongesteld houdt Bentley het berg: de naar een heuvel op Gran Canaria vernoemde Bentayga heeft in deze editie een Monte Rosa-marqueterie. Dat laatste woord moesten we opzoeken: het is een dure omschrijving voor een inlegwerk waarbij verschillende delen als een legpuzzel op elkaar aansluiten. In dit geval gaat het om een houtinleg, een element waar dure Britse wagens vermaard om zijn. Monte Rosa is overigens het meer dan 4000 meter hoge bergmassief op de grens tussen Zwitserland en Italië.

Natuurlijk hang je in een product dat de naam van je chique coachbuilder draagt alleen de allerbeste motor die je hebt, daarom kan de Mulliner alleen met W12 (608 pk, 900 Nm) worden besteld. Een acceleratie van 0-100 in 4 seconden rond is mogelijk, maar een beetje een heer benut al dat potentieel niet, dat is voor plebejers. De two-tone Bentayga Mulliner met zijn  22” Paragon zevenspakers is vanaf deze herfst te bestellen, maar wel in zeer kleine oplages vanwege de enorme hoeveelheid handenarbeid die in het interieur komt kijken, zo waarschuwen de Britten.

Vanzelfsprekend zijn een flessenkoeler en kristallen champagneflutes leverbaar op deze Bentley. Het enige dat ontbreekt is een verlenging  met 2 meter en een extra zitrij, maar wellicht komt dat nog. Een nadeel van dit model is wel dat je personeel zich helemaal het schompes poetst op alle glanzende oppervlakken. Eén ritje en het interieur zit weer vol met vette vingers.