'F1-coureurs kunnen flauwvallen door extreme G-krachten'

Flauwvallen achter het stuur is nooit handig en zeker niet als je met 300 km/u in een Formule 1-auto over een circuit raast. Toch stijgt het risico hierop, omdat de nieuwe banden zoveel grip leveren dat de g-krachten enorm zijn toegenomen.

De Pirelli-banden zijn dit seizoen 25 procent breder ten opzichte van een jaar eerder en dat levert bergen extra grip op. Hierdoor is de snelheid in bochten een stuk hoger en konden de auto's in de test in Barcelona gewoon vol gas met 280 km/u door bocht drie. 

"Het is best schokkend. Je hebt het nu over bochten waar 5G wordt gehaald. Een straatauto zoals een Ferrari en Lamborghini haalt 1,2 of 1,3G", concludeert Pirelli's baas Paul Hembery. "Misschien kan een slimme dokter vertellen of we al bij het punt komen dat mensen bewusteloos raken. Het was in ieder geval best indrukwekkend in bocht drie. Een normaal mens zou het niet kunnen." 

Hembery heeft een goed punt, want bij 5G zou een ongetraind persoon kunnen flauwvallen, maar daar zit ook net het verschil. Coureurs hebben de hele winter extra hard getraind, omdat ze wisten dat deze stijging in zijwaartse krachten eraan zat te komen. 

Toch zullen de rijders het zwaar krijgen komend jaar. Met name Grand Prix in warme gebieden en circuits met veel hogesnelheidsbochten zullen afmattend zijn. "Het is zoals een kermisattractie waarbij je bij 5 G een beetje misselijk wordt. Het hangt af van het circuit, maar ik denk dat een sessie op Silverstone van 30 à 40 ronden best vermoeiend gaat zijn voor de rijder. Heel erg vermoeiend. Ik denk dat het zelfs hier in Barcelona als het twintig graden warmer is en ze voluit gaan in racemode zwaar is. Fysiek gaat het denk ik een grote uitdaging worden voor de coureurs. Uiteraard zijn het getrainde atleten en bereiden ze zich goed voor."

Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat het lichamelijk heel zwaar gaat worden voor het veld dit jaar. We zullen zien we of er iemand zichzelf zo slecht heeft voorbereid dat hij bewusteloos de bandenstapel inschuift. We hopen van niet, maar je kan het niet uitsluiten dit jaar.