Nieuwe Porsche 911 GT3 brengt de enorm gemiste handbak terug

Porsche is druk bezig zijn gehele 911-reeks te faceliften. Dit keer is het de beurt aan de GT3, Porsche's hardcore 911 zonder achterbank. Zonder meer het belangrijkste nieuws: de handbak is terug en alle puristen doen een dansje.

Met de introductie van de 991 GT3, op de kop af 4 jaar geleden, verdween de optie van de handbak. De GT3 was alleen met PDK verkrijgbaar, iets dat tot hevig gekreun onder liefhebbers leidde. De Duitsers zetten dit in de facelift recht, nu heeft de koper weer de keus tussen PDK (0-100 in 3,4s) en een handbak met zes verzetten (0-100 in 3,9s). Kost je wat acceleratievermogen, maar dan heeft je linkervoet tenminste ook wat te doen. We zijn benieuwd hoe veel kopers de daad bij het woord voegen en inderdaad voor een GT3 met 3 pedalen gaan.

Naast het heuglijke transmissienieuws zijn er meer wijzigingen: de 3,8 liter-boxermotor vliegt ook uit het laatste model waarin deze nog lag en wordt vervangen door een 4,0. Met deze extra cc's stijgt het vermogen van 470 naar 500 pk, precies evenveel als in de GT3 RS, zoals voorspeld. Gewicht staat nog steeds centraal: met alle vloeistoffen weegt de GT3 1.430 kg, flink minder dan een vergelijkbaar afgevulde Huracan Performante

De GT3 behield zijn meedraaiende achterwielen. Daarnaast vinden we achterin de 911 dynamische motorsteunen en een sperdifferentieel. Op de kont prijkt een grote koolstofvezel achtervleugel met hieronder een nieuwe diffuser. Kleine tweaks, zoals je bij een facelift mag verwachten. 

Binnenin vinden we hetzelfde stuurwiel als de 918 Spyder heeft en kunnen klanten de stoelen kiezen in de varianten 'keihard spartaans', 'de gulden middenweg', en 'zwaar en volop elektrisch verstelbaar'. Deze laatste optie is voor de klant die het niet helemaal begrijpt, maar de klant is nou eenmaal koning. Dan de hamvraag: wat kost ie? De levering start naar verwachting in juni 2017. De consumentenadviesprijs van de versie met PDK bedraagt € 228.300; de versie met handbak heeft een consumentenadviesprijs van € 229.250. Bestel dan!