Lamborghini gaat aan de elektrische supercar

Lamborghini's zijn de schreeuwerige buitenbeentjes van de supercarwereld. De lawaaiige opzichtige aandachtszoekers die altijd moeten laten weten dat ze in de buurt zijn. Dat kan veranderen als zelfs de stier zijn V12 inruilt voor elektromotoren.

Tot nu toe zweerde Lamborghini trouw aan zijn atmosferische V12- en V10-motoren in ongeciviliseerde supercars, maar er komen grote veranderingen aan. Eind dit jaar breidt het merk uit met een SUV, de Urus, en ook de benzinedrinkers lijken geen heilig huisje meer te zijn. Voor het eerst laat baas Stefano Domenicali weten open te staan voor een volledig elektrische auto met de stier op de neus. 

Nu hoeven we niet bang te zijn dat de brullende twaalfcilinders meteen verdwijnen en de rust in het centrum van Londen terugkeert, want het gaat nog wel even duren voordat de Lamborghini op batterijen verschijnt. "Electrification is an area of great attention for us, but I'm not expecting it will happen in the short term", verklaart de Italiaanse CEO. De uitbreiding gaat langzaam bij het merk en Domenicali sluit dan ook uit dat er voor 2025 een puur elektrische Lambo in de showroom staat. 

Stefano realiseert zich dat een elektro-Lambo veel uitdagingen met zich mee brengt. "We need to be realistic." Hij wijst onder meer op het behouden van het karakter van de supercar op het gebied van rijgedrag, prestaties en gewicht. Daarnaast zijn er ook nog de bedrijfstechnische uitdagingen, zoals de kosten en benodigde investeringen voor de ontwikkeling van een stroomsporter.

Lamborghini heeft het geluk dat ze onderdeel zijn van de Volkswagen Group en daardoor soms in de onderdelenbak van familieleden kunnen graaien. Porsche is momenteel druk met de ontwikkeling van een elektrische sportauto en de Italianen kunnen mooi profiteren van de kennis die daar wordt opgedaan.

Voordat Lamborghini echter volledig elektrisch gaat, zal het eerst voorzichtig starten met een plug-in hybride. Het is niet de Aventador die aan het stopcontact gaat, maar de nieuwe Urus die ook als stekkerhybride op de markt zal komen. Het begin van een groener Lamborghini.