Europees Parlement: Autobahn moet gratis blijven

Tegen de tijd dat de veelbesproken Duitse tol wordt ingevoerd zijn wij al bij het kabinet Rutte IV (of Klaver II) aanbeland. Nu het Europees Parlement dwars is gaan liggen duurt het nog minstens tot 2020 voordat de oosterburen ons leegtrekken.

Gisteren werd er niet alleen in Nederland gestemd, ook het Europees Parlement (EP) boog zich over een belangrijke kwestie: de voorgenomen Duitse tol op personenauto's. Het EP bevestigde met een overweldigende 510 tegen 126 stemmen wat iedereen al weet: de plannen in hun huidige vorm zijn discriminerend voor niet-Duitsers, die de facto de wegenbelasting van onze oosterburen gaan betalen. De zuinigste Duitse auto's krijgen namelijk een korting op hun MRB die gecompenseerd wordt met de betalingen van meer vervuilende auto's. Het EP gaat nu dwars liggen omdat het geen zin heeft om in een later stadium een plan dat aan alle kanten rammelt af te schieten. Beter gaan de Duitsers nu terug naar de tekentafel en komen ze met een goed idee, in plaats van een gammel bouwwerk neerzetten dat kort na de oplevering alweer opgelapt moet worden, zo luidt de gedachte.

De personenautotol is een plannetje van verkeersminister Dobrindt (CDU/CSU), dat na de vorige Duitse verkiezingen is doorgedrukt. Het probleem is echter dat door het vele gesteggel -waaronder een onderzoek door het wetenschappelijk bureau van het eigen parlement- , internationale kritiek en stroperige besluitvorming de volgende verkiezingen alweer voor de deur staan, waarbij dit onderwerp een heet hangijzer kan worden.

Het kenmerkt de spagaat van Dobrindt: aan de ene kant wil hij buitenlanders laten betalen voor het gebruik van zijn wegennet; een uitgangspunt dat wij begrijpen, ook al is er al jaren een tol in werking voor de zwaarste belasters van het asfalt, de vrachtwagens. Aan de andere kant wil en kan hij geen lastenverzwaring van de Duitse automobilist aan zijn eigen stemmers verkopen, zeker niet met verkiezingen zo dichtbij. Had hij de lasten eerlijk verdeeld tussen Duitsers en niet-Duitsers, dan hadden we wellicht al een tol gehad. Maar door niet van zijn lijn te wijken wordt de invoering vertraagd of in het meest extreme scenario: helemaal niet doorgevoerd. Stel dat de SPD onder Martin Schulz de grootste partij wordt dan zouden we er niet raar van opkijken als de plannetjes van Dobrindt linea recta in de prullenbak verdwijnen en deze rare Beierse snoeshaan met stille trom weer naar Zuid-Duitsland verdwijnt.

Hierboven staan een boel politieke mitsen en maren, de bottom line is a) dat we voorlopig nog wel even gratis over de Autobahn rondrijden en b) dat het EP ondanks de vele mogelijke kritiek toch ook een extra slot op de deur is. Maar wie dacht dat een zo omvangrijk project even doorgevoerd werd was naïef. Wellicht lukt dat in China, maar niet in Duitsland inspraakland.