Marchionne: Je koopt een Lambo omdat je geen Ferrari kan krijgen

Laat het maar aan Ferrari-baas Sergio Marchionne over om de vermeende arrogantie van Ferrari te bevestigen. Net zoals de oprichter van het merk kan hij het niet laten om zo nu en dan concurrent Lamborghini goed te dissen.

Terwijl Lamborghini al jaren een geduchte concurrent vormt voor Ferrari, heeft Marchionne in een interview met Car Magazine weinig positieve woorden over voor het merk met de stier. "I have a lot of respect for Stefano Domenicali", zo begint hij vriendelijk over de voormalige Ferrari F1-baas en huidige Lambo-CEO. "But a lot of people buy Lamborghinis because they can’t get their hands on a Ferrari." Zo, die kan Stefano in zijn zak steken.

De uitspraak is misschien ook wel passend gezien de geschiedenis van beide merken. Tractorbouwer Ferruccio Lamborghini begon zijn sportwagenmerk tenslotte nadat hij klaagde over problemen met zijn Ferrari en door Enzo Ferrari werd afgewimpeld met het commentaar dat hij zich maar met tractoren moest bezighouden en de sportauto's beter aan Ferrari kon overlaten. De rivaliteit zit dus al vanaf het begin in.

Het is wel opvallend dat Marchionne voor deze sneer een verwijzing maakt naar de exclusiviteit van Ferrari, terwijl hij zelf hard bezig is om die exclusiviteit om zeep te helpen. Onder zijn leiding worden er elk jaar meer snelle paardjes gebouwd en stijgt de oplage langzaam van 8.000 naar 10.000 stuks per jaar.

Lamborghini loopt ondertussen met ongeveer 3.500 auto's nog wel achter op de oudere collega. Daar moet wel bij worden gezegd dat in Sant'Agata slechts twee modellijnen worden gebouwd en in Maranello vier modellijnen uit de fabriek rollen. De aanstaande SUV van Lamborghini zal de achterstand de komende jaren snel verkleinen. Eens kijken of Marchionne dan nog steeds zo'n grote mond heeft.