Had de A13 2x2 rijstroken, dan stond je 24/7 in de file

Goedemorgen Randstedelijke forens. Het snelwegennet in het westen barst uit zijn voegen, in het bijzonder in de knooppunt-provincie Utrecht. Vandaag werd bekend wat de drukste snelwegen van Nederland zijn.

Meten is weten, en daarom liggen er op het rijkswegennet circa 20.000 meetpunten die elke minuut van de dag het aantal passerende motorvoertuigen registreren en opslaan in de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Het CBS publiceerde vandaag de bevindingen over 2016, waaruit de volgende top 5 drukste snelwegen van Nederland kwam rollen:

  1. A13 (Rotterdam - Den Haag): 4.749 voertuigen per uur
  2. A10 (Ring Amsterdam): 4.610 voertuigen per uur
  3. A12 (Den Haag - Arnhem): 4.075 voertuigen per uur
  4. A16 (Rotterdam - Breda): 3.745 voertuigen per uur
  5. A2 (Amsterdam - Maastricht): 3.626 voertuigen per uur

Koploper A13 werd dankzij het doortrekken van de A4 bij Midden- Delfland wel 17% rustiger, maar bleef desondanks de drukste snelweg van Nederland. Volgens verkeersdeskundologen geeft onderstaande tabel de verkeerscapaciteit van een autosnelweg weer (bron): 

Hierbij gaan we er van uit dat dit in één richting gemeten is, en een snelweg gaat altijd twee kanten op. Echter: aangezien de maximumsnelheid van 80/100 km/u en op- en afritten het aantal voertuigen per uur beperkt mogen we wel stellen dat als de A13 nog volgens het ouderwetse vierbaansprincipe (dus: 2x2 rijstroken) was ingericht je er een permanente file had. Food for thought voor iedere asfalthater die zich dogmatisch tegen verbreding van ons rijkswegennet keert. Als deze zich al niet achter de oren krabt met de vraag waarom we toch allemaal nog steeds in de auto stappen om files en boetes voor 1 km/u te hard ondergaan.

Nog een inkoppertje: de regio Utrecht, waar de A1, A2, A12, A27 en A28 liggen, was in 2016 goed voor 4.286 voertuigen per uur. Gemiddeld. Dan begrijpen we ook meteen waarom die verbreding van de A27 noodzakelijk is. Als die er ooit van gaat komen, met alle eenhoorns, Maleisische tijgers en dassen die in het natuurgebied leven.

De andere kant van de medaille is dat een land als Zwitserland het wél voor elkaar krijgt zijn stedelijke bevolking uit de auto en in het OV te krijgen: gisteren werd bekend dat liefst 2/3 van al het woon-werkverkeer in de stad Zürich met het openbaar vervoer gaat. Maar in Zwitserland kan je er dan ook nagenoeg altijd van op aan dat trein, tram en bus (op tijd) rijden. Nederland heeft wel een brede Mobiliteitsalliantie die ervoor moet zorgen dat de Randstad niet helemaal dichtslibt, we zijn benieuwd of deze de mensen in de toekomst uit de auto kan krijgen.