BenzinePortret: auto-ontwerper van de eeuw Giorgetto Giugiaro

Giorgetto Giugiaro werd in 1999 uitgeroepen tot auto-ontwerper van de eeuw. En dat voor een man wiens tekeningen in het begin van zijn carrière nooit voorbij zijn directe superieur kwamen en effectief in de prullenbak verdwenen.

Giorgetto Giugiaro tekent graag, erg graag. De man heeft camera's, pistolen, horloges en zelfs een specifieke pastavorm ontworpen, maar het zijn de auto's die hem wereldfaam brachten. Tussen 1955 en 1959 werkte Giugiaro bij Fiat, waar de man die boven hem staat in vier jaar tijd geen enkele van Giugaro's tekeningen doorspeelt naar het hoofd van design. 

De jonge ontwerper raakt hierdoor gefrustreerd en stuurt wat werk naar de bekende Nuccio Bertone. Die zegt dat Giugiaro maar voor hem moet komen werken, want hij heeft zijn ingestuurde ontwerpen vrijwel onmiddellijk verkocht aan Alfa Romeo. Giugiaro eerste ontwerp voor Bertone resulteert in de Alfa Romeo 2600 Sprint. 

Het volgende serieuze productiemodel dat uit zijn pen komt, is de BMW 3200CS. Het is duidelijk dat Giugiaro zowel Italiaans als Duits spreekt. De vormentaal in het ontwerp van zowel de Alfa als de BMW sluit aan bij de inborst van de merken. Ze staan beide aan zowat aan tegenovergestelde uitersten op de schaal van exuberantie.

In 1964 kwam het tot de Canguro die bovenaan dit artikel staat. Volgens Giugiaro zijn favoriete Alfa Romeo. De naam is Italiaans voor 'kangoeroe' wat vreemd is, want daarvan blijkt in het design heel weinig. Nog vreemder is dat de auto nooit in productie is genomen. Gelukkig krijgen we wel de absoluut oogstrelende Iso Grifo.

Na wat gedonder bij Bertone (Bertone wil de nu eveneens legendarische Gandini in dienst nemen) vertrekt Giugiaro naar Ghia. Daar ontwerpt hij voor De Tomaso de Mangusta die in 1961 het licht ziet. Giugiaro verkeert nu in zijn origami-fase van scherpe lijnen en vouwen. 

Eigenlijk moet alles dan nog beginnen, want in 1968 begint Giugiaro zijn eigen designhuis: Italdesign. Iedereen en zijn moeder wil met Italdesign werken en het portfolio groeit snel. In de beginjaren worden onder andere de Maserati Bora en de iconische Alfasud geboren. 

Maar dan komt de grote klapper. In 1971 bestelt Volkswagen een serie ontwerpen. Die worden allemaal afgeschoten, behalve die voor de Golf - en die blijft alleen maar gespaard omdat de Duitsers het te laat vinden om nog iets anders te bedenken. Nota bene Ferdinand Piëch voorspelt dat de auto een mislukking wordt. 

Volgens Giugiuro is de Golf zijn belangrijkste werk en een succesvolle afgeleide van de Mangusta. Dat laatste zien wij ook niet, maar goed, wij zijn dan ook geen meesterontwerpers. In elk geval wordt de Volkswagen Golf een van de meest geproduceerde en herkenbaarste auto's aller tijden. Dat kunstje flikte Giugiaro trouwens nog een keer en wel met de Fiat Panda.

We slaan even wat verdrietige auto's over (sorry DeLorean) en komen dan bij een ander hoogtepunt. De BMW M1, een van de interessantste auto's die zelden aandacht krijgt. We laten de man zelf maar even aan het woord over zijn creatie. 

We doen onrecht aan zoveel meesterwerken, maar we moeten besluiten met de Alfa Romeo Brera. Giugiaro tekende daarvoor het concept dat in 2002 werd getoond in Genève. Bijna vijftig jaar nadat hij begon, liet hij zien nog altijd on top of his game te zijn.