Grof geschut: OM wil Mother of all Flitsers inzetten

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt komen er ook in Nederland testen met zogenaamde superflitspalen. Geavanceerde stukjes techniek die ervoor moeten zorgen dat nog meer hardrijders een envelop op de mat vinden.

Zoals we al eerder meldden stijgt het aantal verkeersdoden en zijn veel organisaties daar bijzonder bezorgd over. Zij roepen op tot meer maatregelen om de veiligheid op de weg te verbeteren, maar blijkbaar hoorde het OM alleen maar dat er meer geld opgehaald moet worden.

De nieuwe flitspaal van het type NK7 heeft een bereik van liefst zes rijstroken, waarmee zelfs de breedste snelwegen volledig gecoverd worden. Volgens OM-woordvoerder Mariël van Dam is het nieuwe flitskanon nodig om "hufterige verkeersovertredingen" aan te pakken. "Er zijn steeds meer mogelijkheden op het gebied van slimme technologie. Als we dit soort flitspalen kunnen inzetten, scheelt dat politieagenten die zich dan kunnen bezighouden met ander werk."

De extra politiekracht blijft over omdat de flitspalen geheel zelfstandig functioneren en bijvoorbeeld verstopt kunnen worden in een vuilnisbak of bouwcontainer. Dit lijkt ons een tikje optimistisch ingeschat, want als je een dergelijk apparaat onbeheerd langs de weg laat staan is het natuurlijk een kwestie van tijd voordat een ontevreden automobilist besluit het ding te slopen. Ook hufterproof maken van de behuizing zal niet helpen, want dan hoef je alleen iets voor de lens te zetten en weg te rijden.

België heeft de eerste superflitskasten vandaag in gebruik genomen en als het aan het OM ligt volgt Nederland snel. Het OM is nog fanatiek aan het window shoppen, dus het is nog niet duidelijk of ons land dezelfde flitsers krijgt als de zuiderburen. "Er zijn meerdere fabrikanten die dit soort flitspalen aanbieden. Zo zijn er ook palen die opmerken of iemand achter het stuur aan het bellen is of dat er rode kruizen worden genegeerd." Hopelijk kiest het OM hier verstandig en gaat het bellende bestuurders (de verpersoonlijking van het kwaad) aanpakken, in plaats van alleen iets te hard rijdende automobilisten financieel uitpersen.