Red Bull: andere motoren, anders stoppen we

Red Bull Racing voelt zich als privéteam benadeeld ten opzichte van de fabrieksteams, omdat ze afhankelijk zijn van hun motorleverancier. Daar moet maar eens verandering in komen, zo eist Helmut Marko en anders kan het team wel eens uit de F1 verdwijnen.

Het team van Max Verstappen zit in een lastig parket. De Renault-motor is niet zo sterk en betrouwbaar als gehoopt, waardoor ze moeite hebben om Ferrari en Mercedes bij te houden. Overstappen naar een andere motorleverancier is alleen geen optie, omdat Ferrari en Mercedes geen blokken willen leveren. 

De topmerken vrezen de concurrentie van Red Bull Racing voor hun eigen fabrieksteams en sluiten daarom geen deal met de energiedrankjesrijders. Dan blijft verder alleen Honda over en daar zullen we het verder maar niet over hebben

Het huidige motorreglement blijft tot en met 2020 in stand en momenteel vergadert de FIA over de koers die vanaf daar gevolgd gaat worden. Teamadviseur Helmut Marko pleit voor een onafhankelijke motorleverancier die privéteams van een krachtbron kan voorzien. "The latest must be 2021 that an independent engine supplier comes into F1. This is more than necessary - and the engine has to be simple, noisy and on the cost side below ten million. We are talking about a much less sophisticated engine to what we have now - a simple racing engine."

Volgens de teambaas moet het geen enkel probleem zijn om een bedrijf te vinden die deze taak op zich neemt. "There are enough companies around that could supply. So we expect from the new owners together with the FIA to find a solution at the latest by the end of this season", verklaart Marko en gooit daar meteen een klein dreigement achteraan. "If that doesn’t happen our stay in F1 is not secured."

Oftewel: zorg voor een onafhankelijke motorleverancier, want anders stoppen we ermee. Nu is dreigen met stoppen niet nieuw voor Red Bull. In de periode dat ze een vervanging voor de Renault-motor zochten, is dit dreigement ook al een keer geuit. Tot nu toe blijft het team braaf in de F1 zitten, dus we hechten er nog niet veel waarde aan. Het geeft wel aan dat Red Bull voor nu heeft gekozen voor een tweede kans met Renault, maar nog steeds op zoek is naar iets beters. De relatie tussen team en motorbouwer blijft onder druk staan.