FIA wil steun voor trage Honda

Er is weliswaar nog geen gironummer geopend, maar de nood bij Honda is nu zo hoog dat alleen hulp van buitenaf nog de boel kan redden. De FIA heeft bij de Strategy Group van de F1 aangedrongen op dergelijke hulp.

De Strategy Group komt vandaag bijeen om te vergaderen over de staat van de koningsklasse van de autosport. De groep bestaat uit zes leden van de FIA, zes leden van de FOM (het management van de sport) en zes vertegenwoordigers van de grootste teams in de sport. Blijkbaar zijn de dramatische prestaties van de Honda-motoren een belangrijk agendapunt

Vorig jaar is besloten om het motorreglement tot 2020 te bevriezen, maar bij dat akkoord is ook vastgelegd dat de verschillen tussen de motorfabrikanten niet te groot mogen worden. Het publiek zit tenslotte niet te wachten op races waarbij de ene motor drie seconden per rondje sneller is dan de andere, want dat haalt alle spanning weg. 

Daarom wordt er na de eerste drie races van het jaar een analyse gemaakt van de verhoudingen in het veld. "We check every car of every lap of the first three races, we take the best of each power unit for each race, and then we do the average" legde FIA's motorenbaas Fabrice Lom eerder al uit. "That should give a power unit index of performance for each power unit manufacturer." Als de verschillen te groot worden mag de Strategy Group ingrijpen.

Een voorbeeld van een maatregel die de groep kan nemen is om Honda vrij te stellen van de limiet die zit op het aantal onderdelen die ze in een seizoen mogen gebruiken. Hierdoor kan Honda sneller ontwikkelen en hoeven ze minder rekening te houden met langdurige betrouwbaarheid.

Naast de FIA kaart ook McLaren, Honda's enige motorafnemer, de situatie aan tijdens de vergadering. Al zijn de verwachtingen bij het Britse team niet erg hoog. "We are in a position today where I am not sure everyone wants us to get  more performance from the power unit, but I think it will be fairer for F1 to have a level playing field", legt teamchef Éric Boullier uit.

Op het eerste gezicht lijkt het raar als team die tegen elkaar strijd elkaar gaan helpen, maar ook de andere teams hebben er iets aan. De Formule 1 is er tenslotte bij gebaat dat veel fabrikanten met elkaar de strijd aangaan, want anders wordt het al snel een optocht op basis van motorvermogen. Meer strijd is goed voor de kijkcijfers en meer kijkers zijn voor ieder team goed.