Nieuwe Audi A8 rijdt zelfstandiger dan een Tesla

Audi gaat grote stappen maken met de nieuwe A8. De limousine zal op niveau 3 autonoom kunnen rijden en overtreft daarmee de huidige systemen van onder andere Tesla. Heb je mooi de tijd om een goed boek te lezen achter het stuur.

Niveau 3 autonoom rijden (hier uitleg over alle niveaus) betekent dat de bestuurder het rijden geheel aan de auto over kan laten, maar dat de chauffeur wel klaar moet zijn om binnen acht tot tien seconden zelf in te grijpen als het systeem daar om vraagt. Je kan dus best Dumpert-filmpjes kijken op je iPad, maar nog geen powernap doen achter het stuur.

Volgens Audi werkt het systeem tot 60 km/u en alleen op wegen waarbij de rijrichtingen worden gescheiden door een barrière, zoals een vangrail. Helemaal ideaal is het systeem dus nog zeker niet. 

Daarnaast kent het systeem nog een belemmering die Audi zelf niet kan wegnemen: de wetgeving. Volgens de huidige regelgeving mag de Audi zijn autonome systeem nog niet in het verkeer gebruiken, maar daar komt als het goed is snel verandering in. Meerdere Europese landen zijn hun wetgeving voor zelfrijdende auto's aan het aanpassen en aangezien alle landen voorop willen lopen met deze nieuwe techniek, zetten ze daar goed tempo achter.

Als de nieuwe A8 deze zomer zijn debuut beleeft, verslaat Audi de concurrenten van Mercedes en BMW met het leveren van niveau 3 autonoom rijden. Tesla voorziet zijn auto's weliswaar al met hardware voor volledig autonoom rijden, maar blijft met zijn software momenteel nog steken in een hoge niveau 2. 

De concurrentie heeft dus werk te doen om Audi weer bij/in te halen. Misschien kunnen ze een nieuwe A8 kopen, zodat ze tijdens het dagelijkse woon-werk-ritje hun huiswerk kunnen doen achter het stuur.