Ministerie: we bouwen niet genoeg wegen

Hehe, ze zijn er ook bij het Ministerie van Infrastructuur achter dat er niet genoeg wegen zijn om iedereen naar zijn werk te kunnen brengen. Door de files en opstoppingen verliezen we nu jaarlijks €2,5 miljard, maar dat groeit snel naar €6 miljard.

Vier jaar PvdA en VVD hebben niet veel goeds voor de infrastructuur in Nederland gedaan. In steden kun je je autokont nauwelijks nog keren en ook tussen de steden sta je voornamelijk stil te staan met je dure wagen. In plaats van meer wegen aanleggen is de oplossing die er nu aan lijkt te komen rekeningrijden. Kunnen we straks extra betalen om in de file te staan, terwijl niemand daar voor zijn lol staat: je moet naar je werk, dat begint nou eenmaal om 9 uur. 

De kabinetsformatie is natuurlijk het goede moment om met zijn allen aan de bel te gaan hangen in Den Haag. Dat doen VNO-NCW, MKB en de Mobiliteitsalliantie daarom met een luide toeter: er moet meer geld naar infrastructuur, want Nederland slibt dicht. Door de economische opleving zijn de files weer keihard teruggekomen, volgens Edwin van Scherrenburg van VNO-NCW is 1% economische groei goed voor 9% meer files. 

Ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en milieu schrijven in een gisteren gepresenteerd rapport dat er jaarlijks steeds grotere financiële schade dreigt als er niet wat gedaan wordt aan de doorstroming op sporen, wegen en rivieren. In 2030 loopt de economische schade op tot €6 miljard. Om de knelpunten aan te pakken willen ANWB, NS en RAI dat er jaarlijks minimaal een miljard euro extra wordt uitgetrokken. Met de bedrag moet nieuwe infrastructuur worden aangelegd, maar het moet ook gebruikt worden om zo snel mogelijk nieuwe technologie te kunnen omarmen.

Om ook een mogelijke oplossing aan te dragen: kijk ook eens naar alternatieven voor autorijden. Veel mensen kunnen helemaal niet anders dan met de auto naar hun werk omdat het openbaar vervoer gewoon niet voldoet. Leg metrolijnen aan vóórdat er een nieuwbouwwijk bovenop wordt gezet (in plaats van 200 jaar achteraf) en denk eens na over de ideeën van Elon Musk. Want Nederland is hét land om wegen onder de grond aan te leggen: het is hier te klein om alleen de oppervlakte te gebruiken.