BMW geeft de wereld nu al een opgefriste 1- en 2 Serie

Wanneer BMW een model bijpunt, dan heb je zelfs als kenner een elektronenmicroscoop nodig om de verschillen te ontwaren. Daarom pakken de Duitsers het met de nieuwste update van hun 1- en 2 Serie anders aan.

De 1 Serie is een leuke auto om te rijden. Ook al had de eerste generatie veel weg van een hangbuikzwijntje, het design werd door de jaren heen beter te pruimen. Op het gebied van rijkwaliteiten vind je weinig auto's van dit formaat: de auto is achterwielaangedreven (iets dat met de volgende generatie gaat veranderen) en heeft een fascinerend goede rijdynamiek. Daar staat tegenover dat BMW (zoals bij al zijn auto's) top euro vraagt voor zijn kleinste model, maar meer dan een miljoen klanten hadden het er sinds de lancering van het huidige model in 2011 voor over. Van de Einzer was ook een coupé en cabrio, die zijn met de nieuwe naamstrategie losgeweekt als 2 Serie.

Begin 2015 kreeg BMW's kleinste - geheel in strijd met de bewering in de inleiding - een ingrijpende facelift, waarbij het verschil met 'de oude' glashelder was. Voor BMW's designteam een one time only-evenement, in het conservatieve München zijn ze nu nog geschrokken van zo veel verandering. Bij de nieuwste kleine update die nu komt gaat men daarom op oude leest verder. Middels handige tekstvakjes wordt bovendien getoond wat er allemaal anders is. Hoeft u de Hubble-telescoop er ook niet meer bij te pakken.

De update omvat, naast nieuwe kleurtjes en velgjes, standaard LED-verlichting, een kleine ergonomische herstyling van de cockpit, en nieuwe connectiviteitsdiensten. Daarnaast wordt een aantal nieuwe 'lines' geïntroduceerd, waarbij het randje van de grille en de uitlaatsierstukken worden ingekleurd. Supermarginaal allemaal, maar dat kan je verwachten bij een facelift van een facelift. In 2019 komt het grote nieuws met de nieuwe voorwielaangedreven 1- en 2 Serie. 

De motoriseringen bleven hetzelfde: er is een gigantische range aan krachtbronnen beschikbaar, variërend van de brood- en botermodellen met vermogens in de lage 100 pk-regionen (vanaf 116i) tot de ware pretmachines met zescilinder en 340 pk (de M140i en M240i). Ook de 370 pk sterke M2 komen we tegen in de lijst.