Fiat Argo komt 12 jaar oude Punto vervangen

De verstokte Fiat hatchback-rijder in Europa wordt niet bepaald verwend: de Bravo wacht nog op een opvolger en de stokoude Punto loopt op zijn tandvlees. Die laatste heeft met deze fris ogende Argo een vervanger. Soort van.

We zeggen 'soort van', want in eerste instantie is de onthulde Argo bedoeld voor de (haperende) Zuid-Amerikaanse markt. Op het westelijk halfrond vervangt deze B-segmenter de Punto en Palio tegelijk, terwijl ondertussen druk gespeculeerd wordt over een introductie op de Europese markt. Mocht het lukken de auto naar West-Europese standaarden aan te bieden, dan is het een welkome toevoeging voor FCA's enige volumemerk om het broodnodige volume te draaien.

Momenteel leunt Fiat in Europa zwaar op het A-segment: in Nederland was driekwart van de toch nog 4.000 verkochte Fiats in de eerste vier maanden van dit jaar een 500 of een Panda. De rest wordt opgevuld door de 500 X en L, de bejaarde Punto, een handvol 124's en natuurlijk de nieuwe Tipo. Auto's die in goedkope landen als Polen, Servië en Turkije worden gebouwd. Deze nieuwe Argo rolt in Belem, Brazilië van de band en als baas Marchionne het voor elkaar kan krijgen voor de auto een Europese goedkeuring te verkrijgen, dan zal hij het niet laten. Het zou bij ons weten voor het eerst zijn dat een in Latijns-Amerika gebouwde auto naar Europa verscheept wordt -edit: herstel, de VW Fox was eerder. Dank, reaguurders.-

Lukt dit niet, of gaat Fiat bovendien ondertussen niet kopje onder door dieselonderzoeken op twee continenten, dan hebben we in ieder geval de plaatjes nog voor aan de muur bij de mensen die nog even hun bejaarde Punto op de oprit moeten dulden en de verleiding weerstaan om een 208/Clio/Polo/Rio/i20/Fiesta te kopen.