Victorie. Verbrede A50 tussen Ewijk en Valburg opgeleverd

Het meest rottige knelpunt in het oosten van het land is aangepakt en vandaag opgeleverd: de A50 tussen Ewijk en Valburg is met 2x4 rijstroken én een nieuwe brug over de Waal geopend. Hoera voor asfalt.

Voor inwoners van Nijmegen/Arnhem en omstreken was het jarenlang een doorn in het oog: de Tacitusbrug (uit 1976) tussen de knooppunten Ewijk en Valburg, waar het verkeer zo vaak vast staat. De afgelopen jaren werd tussen de A15 en de A73 hard gewerkt aan een verbreding van de oude 2x2-weg naar 2x4 rijstroken, inclusief bouw van een tweede Tacitusbrug om de capaciteit ook over de Waal te verdubbelen. De werkzaamheden begonnen in januari 2011 en vandaag werd de 2x4-weg officieel opgeleverd. Duurt ruim zeven jaar, maar dan heb je ook wat.

De nieuwe brug over de A50 werd in 2013 in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd het oude exemplaar afgesloten en grondig gerenoveerd. Daarnaast moest de A50 worden verbreed en de knooppunten Ewijk en Valburg aan de extra rijstroken aangepast worden. Al die tijd was er een maximumsnelheid van 90 km/u van kracht. Met de openstelling van het nieuwe 2x4-traject is de maximumsnelheid opgeschroefd naar 120 km/u en kan het verkeer - zoals het er nu naar uitziet - vrijelijk doorrijden.

En ja: waar je de ene weg verbreedt creëer je ergens verderop een nieuwe bottleneck, zullen negative Nancy's meteen zeggen. Klopt wellicht, maar met zo'n mentaliteit wordt er nooit een schep in de grond gestoken en het niet zo dat de treinverbindingen met de Betuwe nou zo denderend zijn. Bovendien was dit deel van de A50 één van 's lands grootste fileknelpunten, dus pure noodzaak. Nu die A15 nog doortrekken naar het oosten...

Hieronder een video van hoe de tweede brug op zijn plek werd geschoven: