Mazda legt weer een wankel in een sportauto

Het is alweer vijf jaar geleden dat Mazda de stekker uit de RX-8 trok en daarmee verdween ook de wankelmotor van het toneel. Nu hint het merk naar een terugkeer van deze bijzondere motor.

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de eerste Mazda met een wankelmotor zijn debuut maakte. Een verjaardag die de autobouwer zeker niet is vergeten. In een artikel over dit onderwerp in hun eigen magazine 'Zoom Zoom' gaat het niet alleen over de geschiedenis, maar ook over de toekomst. Mazda beschrijft onder andere de voordelen van een wankelmotor ten opzichte van een range-extender in een hybride auto.

"In recent times, the rotary engine’s chief bugbear was its relatively poor fuel economy and higher level of emissions… But when its potential benefits are so striking — light, compact, smooth, quiet, free-revving —  surely there is still a future for the rotary engine?", zo zetten de Japanners de deur open voor een toekomstig model. En voor het geval je nog niet genoeg overtuigd bent, voegt Mazda nog het volgende aan toe. "Regardless of the technical direction the rotary takes in the future, one thing is more than likely: it will be a thing of beauty."

Er zijn in onze ogen maar twee opties: of Mazda bereidt het publiek voor op een nieuwe sportauto met wankelmotor, of het merk zit liefhebbers onnodig gemeen te teasen met iets dat ze niet gaan krijgen. Aangezien dat laatste niet past bij de Japanse autobouwer, zet we vol in op de eerste verklaring. Een opvallende move van Mazda nadat ze eerder de wankel nog begroeven. Maar als er een beslissing is waar ze op mogen terugkomen, dan is het het afschaffen van de wankel. 

Het duurt nog wel even voordat het nieuwe model verschijnt, maar als het doek eraf gaat zien we waarschijnlijk iets dat veel wegheeft van de RX-Vision (zie foto) die twee jaar geleden zijn debuut maakte. Het zou Mazda's eerste waterstofhybride sportauto kunnen worden, omdat het merk in het artikel ook hint nar de voordelen van waterstof met een wankel rangevergroter. Maar het is nog maar de vraag of de fabrikant dat aandurft in een wereld waar de infrastructuur niet is ingericht op deze brandstof.