Renault helemaal klaar met Red Bullshit

Met het wegebben van Red Bull-succes na 2013 lijkt ook de relatie met motorenleverancier Renault bekoeld. Nieuwe uitspraken van Renaults teambaas onderstrepen nog eens dat er momenteel een schep zand in de raderen zit.

Als je wint, heb je vrienden. Toen Sebastian Vettel begin dit decennium alles won in een Red Bull met Renault-V8 waren de tortelduifjes onafscheidelijk. Toen kwamen de V6 turbo's en begon het drama. Eerst werd de kritiek nog binnenskamers gehouden, later deed Red Bull-teambaas Horner geen moeite meer zijn irritatie over de Franse leverancier tegenover de pers te verhullen.

Bovenstaande leidde er toe dat Red Bull momenteel formeel niet met een Renault-motor rijdt, maar met een Tag Heuer-exemplaar. Onderhuids is het ding natuurlijk zo Frans als stokbrood met stinkkaas en hoewel de engineers stappen maken is de unit nog steeds niet op het niveau van Ferrari en Mercedes. Sleutelwoord is betrouwbaarheid: Renault wil of kan het blok nog niet tot zijn grenzen pushen uit vrees voor kapotte motoren. 

Renault zelf zit ondertussen in een andere positie: waar het voorheen alleen teams beleverde heeft het nu weer een eigen fabrieksteam waar het zich in eerste instantie op concentreert. De Fransen zijn het ondertussen aardig zat om steeds via de media berichten over de eigen krachtbron te moeten vernemen die volgens hen pertinent niet waar zijn. Teambaas Cyril Abiteboul laat in duidelijke bewoordingen weten dat Red Bull uit zijn nek kletst wanneer het gaat om een verwachte grote update: "Red Bull, as always, is making wrong communication about performance development." Vooral de toevoeging 'as always' is hier tekenend voor de stroeve relatie tussen beide partijen.

Volgens Abiteboul is de V6 voortdurend in ontwikkeling en wordt hij elke week een stukje beter. Elke verbetering wordt vervolgens direct naar de klantteams doorgezet: "We just completed a programme on dyno, this week, on Saturday and on Saturday afternoon there was immediately mapware for all three teams." Kortom: als je de Fransen moet geloven liggen er korte lijnen naar afnemers Red Bull en Toro Rosso en wordt er altijd open kaart gespeeld. Met die kennis in het achterhoofd kunnen ze er in Parijs dan ook niet bij waarom Red Bull steeds tegenover de media een specifieke datum/race noemt waarop een grote update wordt verwacht. Die komt er kennelijk niet.

Ondertussen wachten de teams nog steeds op een 2017-versie van de MGU-K - één van de twee energie-regeneratiesystemen, die kinetische energie wint. Renault kan nog geen datum geven wanneer het onderdeel betrouwbaar genoeg wordt geacht om het te monteren. 

Over het gat met Mercedes zegt Renault dat we niet hoeven te verwachten dat het dit seizoen nog wordt gedicht. Als Renault de Duitsers kan beconcurreren, dan is dat op zijn vroegst in 2018. Maar niets is zeker, het kan maar zo dat Renault ook volgend jaar nog achter de feiten aanloopt. Maar het gaat tenminste beter dan bij Honda, voor wie de positieve noot zoekt. Hoe het ook zij: Red Bull is het seizoen vrij funest begonnen, met een chassis én een krachtbron die beide niet competitief zijn. Aan beide zaken wordt gewerkt, dus laten we de pijlen maar richten op een goede tweede seizoenshelft. Ondertussen hebben we wel een mokkende Newey en een geïrriteerd Renault, Ferrari en Mercedes zullen geamuseerd vanaf de zijlijn toekijken.