Shell wil brandstof bij u thuisbrengen, start proef in Rotterdam

Met een test in het thuisbezorgen van benzine toont Shell aan dat het vast voorsorteert op een tijd waarin er geen benzine meer te koop is bij een tankstation. Anders kunnen we het ontstaan van Shell TapUp niet verklaren.

Vanaf vandaag kunnen bewoners van vier wijken in Rotterdam hun auto's laten voltanken zonder dat ze in ervoor naar een tankstation hoeven te rijden. Voor het leveren van de brandstof maakt Shell ironisch genoeg gebruik van een elektrisch wagentje, het moet immers wel een beetje milieuvriendelijk blijven hè.

Maar wat bezielt de Schelp om benzine aan huis te gaan leveren? Er zijn allerlei obstakels die het verschrikkelijk irritant maken om thuis te tanken. De wijken die Shell heeft uitgekozen staan allemaal niet bekend om hun brede lanen met ruime parkeergelegenheid. De kans is groot dat het elektrische tankwagentje midden op straat moet stoppen. Daarnaast hebben tankstations altijd een vloeistofdichte vloer, zodat eventuele lekkages kunnen worden opgevangen. In Overschie en Hillegersberg liggen die niet in alle straten.

Shell geeft aan dat ze de pilot vooral uitvoeren om te testen hoe mensen reageren op de vernieuwende manier van tanken. Om even voor te sorteren op de uitkomsten: bezitters van plugin-hybride auto's vinden het al teveel moeite om de stekker in het stopcontact te steken bij thuiskomst, ze gaan immers toch langs het tankstation voor benzine. Waarom zouden ze dan wel het benzineklepje openzetten voor een TapUp?

Er is een gedachte die ons echter niet loslaat: zou Shell langzamerhand groen gaan? Als ze straks hun tankstations ombouwen tot oplaadstations (zoals Fastned ze heeft) en waterstofbijvulplaatsen, dan verkopen ze er op een gegven moment geen benzine meer. Het bedrijf is dan wel vast voorbereid om de stug doorrijdende helden met klassieke V6'en, V8's en V12-motoren van brandstof te voorzien.