Noodkreet: navigatiesystemen Nederlandse politie falen

In heel Nederland staan politie-auto's en -motoren langs de kant omdat de navigatie uitvalt, er geen contact met de meldkamer gemaakt kan worden en de plaatsbepaling onnauwkeurig is. De korpschef trekt aan de bel.

Nieuwe dag, nieuw gezeur vanwege falend politiematerieel. Dit keer is de navigatie, en in het bijzonder het plaatsbepalingssysteem (PBS), de boosdoener. Dit systeem geeft navigatiegegevens door en bevraagt informatieregisters. Daarnaast wordt het PBS gebruikt om vanuit de meldkamer inzetberichten naar auto’s en motoren te versturen.

Het AD meldt dat de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg (u kent hem wellicht van zijn af toe wat controversiële plannetjes) een brandbrief heeft gestuurd aan de landelijke politietop. Verschillende voertuigen zijn niet langer operationeel inzetbaar en de agenten vechten onderling over wie de overgebleven werkende auto mag gebruiken. Klinkt dramatisch, en laten we wel wezen: onze al zo zwaar  belaste doenders moeten gewoon goede apparatuur hebben die vlekkeloos functioneert en zich niet behelpen met hun eigen smartphone om van A naar B te komen, zoals volgens de berichtgeving nu gebeurt.

De PBS-struggles zijn de nieuwste toevoeging aan een waslijst van dingen die niet naar behoren functioneren aan politiematerieel. De automatische remmen gooien roet in het eten tijdens de boevenjacht, het C2000-systeem kwam nauwelijks van de grond en wordt nu kennelijk geplaagd door een beveiligingslek, het scherm van de politiemotoren is te laag en nu wordt elke motorsnor stokdoof, de schietpistolen missen veiligheidsonderdelen, de uniformen zijn in het donker onzichtbaar, enzovoort, enzodoor. 

Als je de klachten die elkaar in de media in rap tempo opvolgen bekijkt zou je denken dat we alleen nog maar doofstomme hulpeloze lemmings in politie-uniform hebben die de hele dag alleen maar falen en tegen muren aanrijden. Een soort volwassen Ralph Wiggums dus. 

Maar tegelijkertijd lijkt het politieapparaat in de echte wereld nog redelijk vlekkeloos te functioneren, bijvoorbeeld bij de immer episch gecoördineerde staaltjes ambulancebegeleiding in de drukke stukjes Randstad (bindende youtube-abonnementstip), alwaar de systemen in de voertuigen altijd prima lijken te werken en sprake is van een communicatie, coördinatie, en professionalisme van wereldklasse.

Natuurlijk, als er iets fout is moet je dat aan de kaak stellen, maar als we elk mankement zo serieus nemen als het gebracht wordt, dan wordt het doemscenario wel heel erg gitzwart. Hoe dan ook: de brandbrief is er uit, er worden vast (hele dure) aanpassingen gedaan, en komende maand kopt een landelijk medium wel weer met een ander probleem dat de agenten het werk compleet onmogelijk maakt en voor stress zorgt. Zelfs met de nieuwe verlosser onder de politievoertuigen, de Mercedes B-Klasse. Je kunt de klok er op gelijk zetten.