Dominant Toyota als topfavoriet naar 24 uur van Le Mans

Over anderhalve week wordt de 24 uur van Le Mans verreden. Een strijd die in de LMP1-klasse dit jaar zonder Audi gestreden wordt, dus het gaat tussen Porsche en Toyota. Laatstgenoemde heeft alle troeven in handen.

Door het terugtrekken van Audi's LMP1-team mogen twee teams het dit jaar op het hoogste niveau gaan uitvechten in de meest prestigieuze 24-uursrace ooit ever: regerend winnaar Porsche, dat de laatste jaren veel succes oogste met de 919 Hybrid en eeuwige pechvogel Toyota, dat dolgraag wil, vaak erg sterk is, maar op Le Mans het geluk nooit aan zijn zijde heeft. Vorig jaar was dit in extremis het geval, toen een zekere overwinning in de laatste minuten door pech verspeeld werd.

Voor 2017 begon Toyota vol frisse moed, met een opgewaardeerde TS050 Hybrid (beide auto's en achtergrond hier). En deze is snel, heel snel. De eerste twee races van dit seizoen (Silverstone en Spa) werden een prooi voor de Japanners, en tijdens de testsessies afgelopen weekend reed Toyota soeverein: het eindigde 1-2-3, voor beide deelnemende Porsches. De snelste tijd was 3:18.1, bijna 3,5 seconden sneller dan de rapste Porsche (3:21.5), alle tijden zijn hier te vinden. Porsche-teambaas Andreas Seidl merkte na afloop van de tests al op dat de Porsches Toyota's tempo simpelweg niet konden volgen, maar een underdogpositie is altijd prettig natuurlijk.

Toyota lijkt dus de beste kaarten te hebben voor de race van 16/17 juni, maar in het Endurance-racen zegt dat weinig. Het kan maar zo dat Porsche (2 auto's) over twee weken met de overwinning aan de haal gaat omdat Toyota (3 auto's) crasht of met een mechanisch defect te maken krijgt. We zijn er echter zeker van dat ze bij de Japanners - na de extreem bittere pil van vorig jaar - elk boutje, moertje en elke luchtslang wel tien keer gecontroleerd hebben om elk mogelijk risico uit te sluiten.

De belangrijkste Nederlandse inschrijving is Racing Team Nederland, dat in de met 30 teams bezette LMP2-klasse gaat racen. Achter het stuur kruipt Jumbo-oprichter Frits van Eerd, die 23-voudig deelnemer Jam Lammers (61) en ex-Formule 1-coureur en Le Mans-rookie Ruben Barichello om zich heen verzamelde. 

We hopen voor ze dat ze het succes van een soortgelijke vorige deelname weten te kopiëren: in 2008 wist staalbaron Peter van Merksteijn met Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen met een Porsche RS Spyder de overwinning in de LMP2-klasse te boeken.