McLaren over paar jaar voor iedereen betaalbaar

Ook jij kan over een paar jaar jezelf deels eigenaar noemen van McLaren, want de autobouwer overweegt een beursgang. Het uitgeven van aandelen zou volgens CEO Mike Flewitt binnen twee tot vijf jaar een logische stap zijn.

Het wordt nog druk met supercarmerken tussen de aandelenkoersen. Ferrari racet natuurlijk al een tijdje over de beursvloer en Aston Martin liet een maand geleden weten de grote stap te overwegen. Nu voegt McLaren zich ook in dat rijtje van merken dat je in de toekomst wel eens deels kan bezitten.

McLaren Automotives bestaat in zijn huidige vorm pas sinds 2011, maar is snel gegroeid. Flewitt verklapt dat het bedrijf al een overnamebod van 1,6 miljard pond van een Chinese geïnteresseerde heeft afgeslagen. Het concern is nu nog in handen van drie partijen, maar Flewitt verwacht dat een beursgang een logische volgende stap is. "The more successful we become, the more attractive we become to people who want to invest. I still think a public float of this business in three to five years is a better route."

De McLaren Technology Group, het moederbedrijf van de automotive-afdeling, is voor vijftig procent in handen van de overheid van Bahrein. Daarnaast hebben de Saudische zakenman Mansour Ojjeh en de immer opgeruimde Ron Dennis allebei nog 25 procent in handen.

De autoafdeling perste er vorig jaar 3.200 voertuigen uit en maakte voor het vierde jaar op rij winst. Met de komst van veel nieuwe modellen hoopt McLaren door te groeien naar een jaarproductie van ongeveer 4.500 stuks.