Dit is het productiemodel van de Aston Martin Valkyrie

Het gewone gepeupel moest het nog doen met een immer gesloten prototype, maar gefortuneerde kopers hebben de productieversie van de Aston Martin Valkyrie al mogen aanschouwen. Gelukkig deelt een van hen dit met ons.

Bogdan Capusan is één van de 175 gelukkigen die een Valkyrie mag kopen en twee weken terug mocht hij tijdens de Grand Prix van Monaco het productiemodel aanschouwen. Dankzij zijn Instagram-account zien we nu dat het eindresultaat niet schokkend veel afwijkt van de eerder getoonde concept car; het blijft één van de meest extreme modellen ooit. Vooral de achterzijde met de enorme diffuser is uniek.

Dit exemplaar heeft wielen waarbij carbonfiber platen de ruimte tussen de spaken afsluiten. Dit heeft ongetwijfeld de nodige aerodynamische voordelen, maar ze zijn niet standaard. Kopers kunnen namelijk ook kiezen voor open spaakwielen, zoals afgebeeld op de poster achter de auto. 

Voor het eerst zien we ook de werking van de deuren en een stukje van het interieur. De Valkyrie heeft Gullwing-deuren, maar dan hele dunne om gewicht te besparen. Als ze openstaan onthullen ze de carbonfiber body van deze extremist. Ze bieden maar weinig ruimte richting het interieur, dus je moet ongetwijfeld een halve turnoefening uitvoeren om binnen te komen.

Eenmaal binnen is het vooral erg kaal. Dit is een raceauto voor op de weg en alles is dan ook gericht op rijden. Vergeet de luxueuze interieurs met driehonderd soorten leder en zevenenveertig verschillende stiksels uit de andere Astons, want dat zal je hier niet vinden. Al die luxe weegt veel te veel en is dus weggelaten. 

Capusan moet net als de rest van de kopers nog wel even geduld hebben, want de eerste exemplaren worden pas in 2019 geleverd. Dan krijgen ze wel een Aston met gloednieuwe atmosferische V12 die goed is voor ongeveer 1.000 pk. Een hypercar die de lat een roteind hoger legt en waarmee je vrijwel alle concurrenten achter je laat. Maar dan moet je er natuurlijk wel eerst in kunnen klimmen.