Le Mans-update: opnieuw drama voor Toyota

Het lijkt Toyota maar niet te lukken tijdens de 24 uur van Le Mans. Gedurende de nacht verloor de topfavoriet twee auto's en raakte de derde op grote achterstand, waardoor Porsche stevig in het zadel zit voor een derde overwinning op rij.

Na het drama in de laatste minuten van de race van vorig jaar moest het nu toch echt gebeuren voor Toyota. De Japanners zetten met maar liefst 3 razend snelle bolides vol in op de winst. De TS050 Hybrids zijn dit jaar ontzettend rap, zoals Kamui Kobayashi demonstreerde met een knaller van een ronderecord.

Maar helaas, de polesittende #7 Toyota viel gisteravond uit met een koppelingsprobleem. De eerste safety car van de dag was naar buiten gekomen voor een gespinde Ford GT, en toen deze weer van de baan verdween had Kobayashi een koppelingsprobleem. Hij haalde uiteindelijk de pits niet. Een paar uur later werd de #9 Toyota in de Dunlop Curves tijdens een fuel cut van achteren aangereden door een LMP2-auto, waardoor zijn hele linker achterkant aan puin lag. De auto wist ondanks verwoede pogingen op de velg door te rollen de pits net niet te bereiken. Hele sneue beelden hieronder. 

Update. Onze reporter stond in de Porsche Curves waar Kobayashi stil viel. Le drama!

De enige Toyota die nog in de running is, is de #8, maar deze stond gisteravond meer dan 2 uur stil in de pits met een probleem, waardoor de auto momenteel op P15, met 28 ronden achterstand op de raceleider rijdt. Dit is de #1 Porsche, de enige LMP1 die tot nu toe zonder problemen functioneerde. De #2 Porsche moest al vroeg in de race een uur lang naar binnen, maar heeft zich inmiddels wel opgewerkt naar een 10e plek in het algemeen klassement, op 17 rondes achterstand van de raceleider.

Indien beide Porsche's in de komende uren uitvallen maakt Toyota een kans op de overwinning, maar zoals het er nu uitziet hebben de Duitsers alle kaarten in handen, en duurt de jinx van Le Mans voor Toyota voort. De #1 Porsche rijdt rustig rondjes van 3:30-3:35, terwijl de #2 Porsche op P10 nog wel volle bak rijdt, met lage 3:20'ers.

In de LMP2 rijdt Racing Team Nederland (Lammers/van Eerd/Barichello) nog rond: de gele bolide ligt 14e in zijn klasse (17e algemeen). Ho-Pin Tung leidt (onder Nederlandse vlag) de LMP2 (2e algemeen), op 12 rondes van de raceleider.

Een andere noemenswaardige crash kwam gisteravond op naam van Matthieu Vaxiviere, piloot van de #28 Manor LMP2. In een werkelijk bizarre actie ramde de Fransman de #82 Risi Competizione Ferrari 488 met Pierre Kaffer achter het stuur van de baan. Kaffer en medepiloten Tony Vilander en F1-crack Giancarlo Fisichella konden al na 6 uur gaan douchen, Vaxiviere -wiens pitbox nagenoeg aan die van de getroffen Ferrari grenst - kreeg een verdiende stop & go van liefst 7 minuten voor zijn volstrekt nutteloze actie. Honestly.