Tesla zet nieuw record irritant rijden

Het zit Elon Musk niet mee. Hij creëert het hipste automerk ter wereld, maar moet vervolgens toezien hoe de kopers enorm belegen "stunts" uithalen. Met als ultiem dieptepunt: hypermilers. 

Hypermilers zijn mensen die rijden als bejaarden, maar dan opzettelijk. Hun enige doel is om het verbruik zo laag mogelijk te houden en dus zo ver mogelijk te komen op een tank/accu. Dat ze daarbij het overige verkeer en de doorstroming hinderen boeit ze niet. Daarom zijn hypermilers het addergebroed onder de verkeersdeelnemers. Mocht Jezus ooit nog terugkeren op aarde, dan is dat alleen om 'Gij zult niet hypermilen' toe te voegen aan de tien geboden.

Twee Belgen hebben nu het record voor zo ver mogelijk rijden op één acculading van een Tesla verbroken. Dat klinkt alsof je samen met een vriend in België de auto instapt, zo ver mogelijk gaat rijden en dan 's avonds je nieuwe afstandsrecord viert op een terras bij de Middellandse Zee waar je met je laatste restje energie naartoe bent gerold. Maar nee, hypermilers zuigen als een dementor alle lol uit hun omgeving, dus ook dit record is veel tenenkrommender dan je denkt. 

Steven Peeters en Joeri Cools zochten een rondje uit van 26 kilometer waar ze met hun Tesla P100D zo min mogelijk hoefden te stoppen voor stoplichten en andere energieverspillende verkeersobstakels. Daarna was het een kwestie van volledig opladen en alleen maar rondjes rijden. Dat rijden gebeurde met een snelheid van slechts 40 kilometer per uur, want dat is nou eenmaal het beste voor het verbruik. Liefst 23 uur en 45 minuten later zijn de accu's leeg en hebben de Belgen 901,2 kilometer afgelegd om op vrijwel dezelfde plek te eindigen. 

Dus nu hebben de heren het meest nutteloze record ooit in handen. Ze hebben extreem zuinig gereden en toch een volle accu aan stroom verspild. Ze hebben bewezen dat een elektrische auto nog steeds niet geschikt is voor lange afstanden, omdat je voor een actieradius van  900 kilometer gevaarlijk langzaam moet rijden. Daarnaast hebben ze weer een klein beetje van de zorgvuldig opgebouwde coolheid van Tesla afgeknabbeld. Het is veel opoffering voor een nietszeggende titel.