Welke kleine SUV vliegt hier letterlijk voorbij?

A) Peugeot 2008 ; B) Renault Captur : C) Hyundai Coño ; D) Seat Arona ; E) Weet ik veel, ze zijn allemaal onderling inwisselbaar.

Mocht u antwoord D) hebben gekozen, dan had u het bij het juiste eind, maar E) rekenen we ook goed. Seat helikopterde deze week een ongecamoufleerde Arona - de B-segment SUV die onder de Ateca komt - over Barcelona, iets dat uiteraard niet ongemerkt aan het publiek voorbij ging. Dat was waarschijnlijk ook precies de bedoeling. De officiële onthulling is niet ver verwijderd, deze staat voor aankomende maandag in de planning.

De trend die zich onder de tsunami van kleine SUV's afspeelt is wel een opmerkelijke: de grotere modellen binnen het merk moeten behoudend zijn, maar bij de kleintjes mag het lekker gek, met contrasterende carrosseriekleurtjes en scherpe vouwen. We zagen dat het bij de Juke en de Captur uitstekend werkte, en dus kopieert de hele autowereld die succesformule. Waarmee eigenlijk een heel paradoxale situatie ontstaat: aan de ene kant moeten de kleine SUV's onderscheidend, hip, jeugdig en brutaal zijn, terwijl het hele segment aan de andere kant een grote eenheidsworst wordt, omdat iedereen dezelfde formule volgt: kleine driepittertjes, felle kleurtjes, en bovenmaatse velgen op de optielijst.

Maar aan de andere kant: als uit je marktonderzoek en een blik naar de concurrentie naar voren komt dat deze elementen zijn wat de klant wil, dan schiet je jezelf als fabrikant in de voet wanneer je het heel eigenwijs anders gaat doen natuurlijk.