Idioten blijven honden in hete auto's opsluiten

Het is vandaag de heetste 22 juni ooit en dat betekent dat er weer overal honden uit auto's worden bevrijd. Want ondanks alle campagnes, waarschuwingen en schrijnende voorbeelden, sluiten baasjes in 2017 nog steeds hun viervoeter op in de auto.

Kom op mensen, het is 2017! Je kan niet meer zeggen dat je alle voorlichtingsfilmpjes gemist hebt of dat niemand je ooit heeft verteld dat een auto best heet wordt in de zon. Iedereen weet ondertussen dat je trouwe viervoeter beter af is in de kolkende lava van Mount Doom dan in een afgesloten auto midzomer.

En toch vliegen de nieuwsberichten over geredde Fikkies, Fentons en Woefers ons weer om de oren. Vandaag viste de politie een opgedroogde neus uit een auto in Apeldoorn en omstanders grepen in bij een oververhit huisdier in Emmeloord. De afgelopen warme dagen was het meerdere keren raak in verschillende delen van het land, waarbij de geschrokken baasjes steevast verklaren dat ze niet dachten dat het zo erg zou zijn. Meestal dachten ze dat als ze het raam twee millimeter open hadden gezet de auto plots zou veranderen in een koelkast. Om de trouwe viervoeters te redden moet vaak een ruit ingeslagen worden en aangezien we naast huisdieren ook auto's niet graag zien lijden, doet dat extra pijn. 

Dierenvriendjes zijn ondertussen een petitie gestart waarin ze de politiek vragen om hogere straffen voor mensen die hun hond in een auto laten bakken. "Een auto warmt binnen tien minuten op tot vijftig graden Celcius. En als je bedenkt dat honden met een lichaamstemperatuur van 38 graden niet kunnen zweten, dan weet je hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn", betoogt initiatiefneemster Leidy Zijlstra. Leuk natuurlijk, maar als het idee van een ingeslagen ruit en/of een doodgebraden hond eigenaren al niet afschrikt, dan gaat een hogere boete natuurlijk ook niet helpen.

Misschien ligt hier een kans voor autofabrikanten. Blijkbaar zijn er veel hondenbezitters die hun Rex vaak langere tijd in de auto laten, dus misschien moet er een hondenmodus op de optielijst komen te staan. Een functie waarbij de airco aanblijft en een aflevering van Lassie afspeelt op het infotainmentsysteem als de hond achterblijft in de auto. Een beetje hondenliefhebber betaalt daar dik voor bij de aankoop van de nieuwe vierwieler, dus mogelijk verdienen de merken er ook nog een goede cent aan.

Tot die tijd moeten we maar hopen dat het eindelijk tot iedereen doordringt dat voertuigen best warm worden in de zomerzon. Geloof je het niet? Speel dan een keer het onderstaande spelletje Car Sauna met je vrienden, dan merk je het snel genoeg.