'James Bond rijdt stiekem geen Aston Martin maar BMW'

De iconische Aston Martin DB5 is in de afgelopen decennia synoniem geworden voor 'de auto van James Bond'. In de nieuwe film rijdt de Britse geheim agent er weer is, maar is het wel een Aston? Het lijkt erop dat de DB5 stiekem een BMW M3 is.

James Bond

In de boeken van de Ian Fleming reed spion James Bond in een totaal 'onopvallende' Bentley 4½ Litre. Dat werd in de films echter een Aston Martin DB5 en later een Aston Martin V8 om in de jaren negentig totaal boekhoudkundig correct, maar historisch onverantwoord BMW Z3 en 760il te worden. In de meest recente films rijdt 007 gelukkig weer in Aston Martins. Zo ook in No Time To Die die in april uitkomt.

Althans, rijdt Bond wel in een Aston Martin? Car and Driver mocht onlangs een stukje meerijden in een van de stuntwagens en komt tot een andere conclusie. De replica's die gebruikt worden komen niet bij Aston Martin vandaan (die kosten immers £4 miljoen per stuk), maar zijn anders samengesteld. De body's van de wagen zijn gemaakt van koolstofvezel, en ze worden aangedreven door "een zes-in-lijn met meer dan 300 pk van een andere fabrikant". Aangezien er niet heel veel keus is in zes-in-lijnmotoren kom je dan al snel uit op de motor uit de E46 BMW M3.

Gelukkig worden er dus geen echte DB5'en naar de filistijnen geholpen tijdens het maken van de film. De acht exemplaren zijn rollende frames met een body erop. Kunnen we straks in april met een gerust hart naar No Time To Die.