Koenigsegg Gemera is Mega-GT hybride vierzitter

Voor Koenigsegg is het afgelasten van de Autosalon in Genève een harde klap. Het merk zou er niet alleen de Jesko Absolut tonen maar toverde ook de Gemera uit de hoge hoed. Het is een vierzitshypercar die hybride wordt aangedreven. Bizar + Bizar.

Koenigsegg Gemera

Eersgisteren stond Christian von Koenigsegg in een leeg tentoonstellingsgebouw in Genève. De kale Zweed trok er het doek van de wodkadrinkende Jesko Absolut, maar verbaasde vriend en vijand met de Gemera. De eerste Mega-GT ter wereld. Een nieuwe productcategorie die Koenigsegg zelf gecreëerd heeft (omdat Bugatti niet door durfde te zetten).

De Gemera is een vierzitter met 1,27 megawatt aan power (meer dan 1.700 pk). Hij doet 0-100 km/u in 1,9 seconden en heeft een top die boven de 400 kilometer per uur ligt. En dat allemaal met een driecilindermotor. Okay, er liggen ook drie elektromotoren in de Gemera. Het is dus een hybride.

De drie elektromotoren zijn goed voor 800 kW (1.087 pk) of 1.100 kW (1.419 pk) als je alle componenten los bij elkaar optelt. De driecilinder levert nog eens 608 pk. U leest dat goed. Het is dan ook een tweeliter driecilinder met Freevalve technologie (dus zonder nokkenas) en twinturbo. Koenigsegg noemt de motor, met een knipoog naar Roald Dahl, de Tiny Friendly Giant (TFG, Kleine Vriendelijke Reus KVR).

De Zweden bezweren dat de combinatie van op (m)ethanol rijdende verbrandingsmotor en de plug-in hybridemotoren de meest carbon neutrale sportwagen oplevert. Hij kan tot 300 km/u rijden op alleen de elektromotoren en moet 50 km ver komen op alleen de accu's. Ongetwijfeld komt u minder ver als u daadwerkelijk 300 km/u rijdt op enkel batterijen.

De wegligging van de vierzitter wordt geholpen door torque vectoring en meesturende achterwielen. En in echt Zweedse vierzitterstijl heeft de auto optioneel ook ISOFIX-punten zodat u uw kinderen in de auto kunt vastsjorren.

Koenigsegg wil de oplage limiteren tot 300 stuks. Dat klinkt als weinig, maar in de eerste vijfentwintig jaar van zijn bestaan bouwde het bedrijf net 200 auto's. Het is dus te hopen dat ze deze 300 Gemera's wat sneller weg kunnen zetten.