DTM 2020: heeft de serie nog wel toekomst?

Het Duitse toerwagen kampioenschap gaat in het laatste weekend van april van start in het Belgische Zolder. Ter voorbereiding begint op 16 april een vierdaagse test op het circuit van Hockenheim. Maar wel zonder Aston Martin, dat alweer afgehaakt is.

Robin Frijns DTM

DTM start weer zonder de debutant van vorig jaar, het team van Aston Martin. Met wederom maar twee automerken Audi en BMW rijst de vraag, wat is er nog over van DTM?

Aston Martin zwaait na een jaar alweer af

Wederom zit de DTM met een probleem, want een kampioenschap met maar twee automerken, is dat wel een kampioenschap? Eind 2005 verliet Opel het kampioenschap om Audi en Mercedes samen achter te laten. Pas in 2012 voegde een derde fabrikant, BMW, zich in de strijd.  Niet zonder succes, want het Beierse automerk weet direct het kampioenschap te pakken met oud-Mercedes coureur Bruno Spengler. 

Nadat Mercedes-Benz het eind 2018 voor gezien houdt om zich te concentreren op Formule 1 en het elektrische Formule E, is daar Aston Martin dat het gat opvult in de DTM. De Britten kondigden eind januari aan om na een jaar de stekker alweer uit hun DTM-project te trekken. Opnieuw een mokerslag voor het Duitse kampioenschap.

Noodplan voor 2020

Wel ligt er een DTM-noodplan in de ijskast, dat gemaakt is na het afscheid van Mercedes eind 2018. Dit noodplan schrijft dat Audi en BMW het veld moeten opvullen met hun testwagens en privé teams. Voor BMW zal het ART team een zevende auto inzetten als klantenteam. De BMW M4 zal door oud-Formule 1-coureur Robert Kubica bestuurd worden. De Pool wil nadat hij vorig jaar zijn Formule 1 comeback maakte bij Williams nu zijn geluk in de DTM vinden. 

Naast de zes fabriekswagens reed het Belgische WRT vorig seizoen ook al met twee klantenauto’s mee in het kampioenschap voor Audi. Dieter Gass, baas van Audi-Motorsport, sluit echter tegenover Motorsport-Magazin niet uit dat er nog een Audi aan de start verschijnt. Naar verluidt zal het WRT-team de komende weken meer duidelijkheid brengen over een derde Audi RS 5 voor 2020.

DTM lijkt hiermee door middel van hun noodplan voor 2020 het kampioenschap in leven te kunnen houden, al blijft een kampioenschap met maar twee fabrikanten een stuk minder spannend. Voor 2021 zullen de DTM-bazen met een goed plan moeten komen om Audi en BMW aan boord te houden en nieuwe fabrikanten te lokken. Voordat ook Audi zich alleen gaat richten op hun Formule-E activiteiten. 

Coronavirus

DTM begint midden maart met de testdagen ter voorbereiding op het seizoen. Door het Coronavirus zullen de tests zich niet zoals gepland afspelen in het Italiaanse Monza, maar op het vertrouwde circuit van Hockenheim. Hiermee haalt Hockenheim alsnog meer DTM actie binnen voor 2020. Nadat zij eerder de openingsrace van het seizoen aan het circuit van Zolder verloren. Op het Belgische circuit start op 24 april het seizoen.