Import tweedehands auto's stort in door coronacrisis

De handel in occasions krijgt harde klappen door de 'lockdown' rondom het rondwarende coronavirus. Zowel de verkoop in Nederland als de im- en export zijn bijna stil komen te liggen in de de maand maart. Er werd 63% minder geïmporteerd.

Occasions

Inde maand maart zijn nauwelijks 4.000 tweedehands auto's geïmporteerd in Nederland. Volgens VWE Automotive, dat de markt in de gaten houdt, is dat een daling van 63 procent ten opzichte van maart 2019. De daling heeft niet alleen te maken met afgezegde orders, maar het komt ook omdat de RDW de keuringscapacitiet drastisch heeft verlaagd.

Ter vergelijking: het aantal nieuwe auto's dat werd geregistreerd daalde onder zakelijke rijders met 10 procent, maar bij particulieren daalde het met slechts 6 procent. Maar dat komt natuurlijk ook omdat het leveringen betreft van auto's die al eerder besteld waren.

Occasions

De verkoop van tweedehandsauto's tussen particulieren daalde met 8,7 procent. Bij autohandelaars blijft de schade tot nu toe nog beperkt: 6,5 procent.

Opvallende tegenhanger van het ineenduikelen van de handel is dat het aantal apk-keuringen juist toeneemt. In maart werden 5,3 procent meer auto's gekeurd. VWE vermoedt dat consumenten nu de tijd hebben om een afspraak te maken en hun auto's te laten keuren.