Fastned groeide in 2019 enorm hard

2019 was een goed jaar voor Fastned. De aanbieder van snelwegsnelladers voor elektrische auto's zag de omzet na een groei met 178% bijna verdrievoudigen. In geld uittgedrukt is het een stuk minder, maar de groei is er.

Fastned

Waar Autobahn een aantal jaar geleden nog heel hard moest lachen om Fastned, is die houding inmiddels omgebogen naar 'repsect'. De bouwers van snellaadstations hebben, nu half Nederland een gratis Tesla (met laadpas) van de zaak heeft gekregen ineens klanten. We zien bij bijna alle stations regelmatig auto's staan laden.

Dat is ook te zien aan de cijfers van het bedrijf uit Amsterdam. De omzet steeg in 2019 met 178% naar €4,5 miljoen. Dat een gemiddeld Shell-station daar waarschijnlijk maar een week over doet, is nog even irrelevant. Het operationele EBITDA van de snelladers is in 2019 voor het eerst positief.

Het aantal stations steeg naar 114 stuks en heeft in het totaal 259 locaties. Een groot deel is dus nog niet ontwikkeld. Die ontwikkeling zorgt er overigens voor dat het EBITDA van de complete onderneming nog steeds negatief is. Het kost immers wel meer van de omzet van €4,5 miljoen om een nieuw laadstation neer te zetten.

Corona

Uiteraard raakt het coronavirus de onderneming ook midscheeps. Doordat iedereen thuis aan het werken is, wordt er nu niet meer geladen. De kosten lopen echter gewoon door. Om de boel voor te blijven heeft Fastned besloten om een aantal investeringen uit te stellen om zo de cashpositie van het bedrijf onder controle te houden.

Cijfers

Omzet gerelateerd aan opladen: 4,5 miljoen euro (+178% vs. 2018)

Afzet: 8 GWh aan duurzame energie (+175% vs. 2018)

Actieve klanten vierde kwartaal 2019: 43K (+139% vs. Q4 2018)

6,2 miljoen kg aan CO2 vermeden

39,8 miljoen elektrische kilometers mogelijk gemaakt

Meer dan 0,5 miljoen laadsessies 

Elektrisch
  • Fastned