Gerechtigheid voor Fastned: benzinestations mogen niet zomaar laadpalen plaatsen

Een aantal jaar geleden begon Fastned de uitrol van zijn laadstations langs de snelwegen. Met moeite kreeg het bedrijf daarvoor vergunningen, maar toen het lukte gingen de pompstations ook ineens laadpalen plaatsen. Enorm oneerlijk natuurlijk. Vindt ook de rechter.

Fastned

Fastned stapte vorig jaar naar de rechter nadat Rijkswaterstaat plotseling vergunningen voor laadpalen aan tankstations en wegrestaurants ging uitdelen. Vaak kwamen ze op uitspanningen waar zij net voor veel geld hun Fastned laadstations hadden neergezet. Heel vreemd natuurlijk, want Fastned was expliciet te verstaan gegeven dat zij zelf geen tankstation of winkel/restaurantje bij hun laadpalen mochten zetten.

Rijkswaterstaat creëerde daarmee een ongelijk speelveld. Dat werd nog erger gemaakt doordat de gunning van de laadpalen op een ondoorzichtige methode verliep: de andere mochten het gewoon ineens, terwijl Fastned door een hele molen was getrokken.

Zoals we bij het nieuws van de rechtszaken al voorspelden heeft Fastned nu van de rechter gelijk gekregen. In deze zaak die specifiek ging om verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost (oftewel bij het A4 Brugrestaurant Schiphol) heeft de rechter het bezwaar van Fastned tegen het plaatsen van aanvullende laadpalen bij restaurants op tankstations gegrond verklaard.

Het gevolg van de uitspraak is dat Fastned nu zelf ook moet kunnen intekenen op de mogelijkheid om laadpalen bij de tankstations en restaurants te plaatsen. Dit is een serieuze overwinning voor de elektriciteitsboeren die langzamerhand hun miljoeneninvestering meer waard zien worden.