Man krijgt snelheidsboete van 1.3 miljoen euro op de mat

Een Amerikaanse hardrijder werd wel heel erg zwaar gestraft voor zijn vergrijp. Voor een overtreding van 35 kilometer per uur kreeg hij een envelop in de brievenbus met een boetebedrag van maar liefst 1,3 miljoen euro!

Man krijgt snelheidsboete van 1.3 miljoen euro op de mat

We klagen in Nederland al een tijd over de exorbitante boetebedragen. Recent gingen ze zelfs nog even omhoog. Een zaak in de Amerikaanse staat Georgia laat al ons gezeur echter nogal onbenullig lijken.

Een bestuurder die 90 mijl per uur (145 km/u) reed in een 55 mijl (88 km/u) zone kreeg namelijk een schrikbarend hoge boete thuisgestuurd. De beste man moest van de rechtbank kennelijk even 1,4 miljoen dollar aftikken.

Super Speeder

De overtreding van de man viel binnen de zogeheten 'super speeder'-regeling. Bij een overtreding van 35 kilometer per uur of meer gaat de zaak automatisch naar de rechter, die vervolgens zelf het boetebedrag bepaalt.

De rol van de rechter is daarin vergelijkbaar met die van de Nederlandse Officier van Justitie. Ondanks de flitsende Power Rangers-titel is een boete van meer dan miljoen echter niet mogelijk onder de super speeder-regeling.

Systeemfoutje, bedankt

Het extreme bedrag is niet door de rechter bepaald, maar een resultaat van de administratie. Omdat het voor de rechter vrije invulling is hebben de ICT'ers in Savannah, Georgia geen moeite gedaan om het systeem een kloppend bedrag te laten tonen. In een poging om een grote marge in te bouwen is het hoogst mogelijke getal gebruikt.

Het systeem geeft dus miljoenenbedragen weer, terwijl de maximaal toegestane boete 'slechts' 1.000 dollar plus administratiekosten is. De hoge bedragen verschenen echter ook op de brief die bij de overtreder op de mat viel, wat zorgde voor alle controverse. De gemeente gaat het systeem nu toch aanpassen zodat dit niet langer het geval is.

Algemeen
  • NL Beeld / Pacific Coast News, NL Beeld / Abaca Press