BOMMETJE: Renault zegt motorendeal Red Bull op

Brekend alsook onbevestigd: Renault laat Red Bull aan het eind van het volgende seizoen vallen. Het ooit zo gelukkige huwelijk vertoont al sinds de invoering van de V6 turbo in 2014 barsten en nu is de koek op.

Als de berichten die in meerdere internationale publicaties verschijnen kloppen zal dit Red Bull in een lastig parket brengen. Mochten de geruchten kloppen dat Porsche in 2021 zijn intrede in de F1 doet, en Red Bull een deal met de Duitsers smeedt, dan zijn er nog twee seizoenen te overbruggen waarvoor nog geen motorenleverancier is.

Het nieuws komt op een moment dat de relatie tussen Red Bull en Renault in een dal zit, vooral door de pechreeks van Max Verstappen. Een eerder spervuur van kritiek van teambaas Horner richting de Franse blokkenbouwer leidde er al toe dat de krachtbron als TAG Heuer werd omgedoopt en ook in dit seizoen was de frictie al duidelijk zichtbaar: zo bleken Renault en Red Bull helemaal niet op één lijn te zitten voor wat betreft verwachte motorupdates, met een onhandige communicatie richting de buitenwereld tot gevolg. Na vele dreigementen van de kant van Red Bull is het echter Renault dat ze dumpt, in plaats van andersom.

De meest voor de hand liggende leverancier voor Red Bull is Honda. Satellietteam Toro Rosso rijdt volgend jaar al met de Japanse motoren, wellicht kunnen we Red Bull toevoegen aan het lijstje. Wat dit betekent voor Verstappen en Ricciardo is de vraag: Max heeft een contract tot precies het einde van de deal met Renault, dus dit nieuws maakt het voor hem niet veel makkelijker. Een voordeel is dat het nog anderhalf jaar duurt tot het zover is, dus er is geen haast met te nemen beslissingen over de toekomst. Ook in kamp Verstappen kan er rustig gewikt en gewogen worden de komende maanden.

Red Bull rijdt sinds 2007 met Renaultmotoren, de jaren ervoor gebruikte het team Cosworth- en Ferrari-krachtbronnen. Renaults nieuwe partner, McLaren, zal waarschijnlijk dit raceweekend in Singapore officieel gepresenteerd worden.