Elon Musk: in half uurtje over de wereld per SpaceX-raket

Je kunt veel dingen van Elon Musk zeggen, maar niet dat hij weinig ideeën heeft. Zijn nieuwste proefballonnetje: de grote wereldsteden verbinden per SpaceX-raket, die je binnen 30 minuten over twee continenten vliegt.

Als de toekomstvisie van Elon Musk bewaarheid wordt, heeft de man met zijn drie bedrijven de Heilige Drie-eenheid van het toekomstige vervoer (personen/goederen) in handen: Tesla voor de wielen, The Boring Company om deze ondergronds te vervoeren en om Hyperloop-tunnels te graven, en SpaceX voor het vervoer naar Mars (verre toekomst) en lijndiensten tussen steden die ver uit elkaar liggen (iets minder verre toekomst).

Dit laatste plannetje werd vandaag uit de doeken gedaan. Wie nu zeer lange afstanden (10.000 km+) aflegt zit minstens een uur of 11 in een vliegtuig en ja, dat kan sneller. Musk werkt het reeds bestaande idee van een suborbitale vlucht tussen twee plekken op aarde verder uit met gebruik van zijn SpaceX-raketten. De grote voortstuwende raket kan na lancering immers succesvol en zeer precies terugkeren op aarde (bewijs), dus als dat met het bovenste stuk raket ook nog kan is personenvervoer per raket theoretisch mogelijk:

In de video zien we hoe de passagiers naar een lanceerplatform op water worden ge-ferry'd, vanwaar de raket opstijgt. Vervolgens zou je in theorie met een uurtje van Amsterdam naar Auckland (of van Bangkok naar Houston) kunnen vliegen, in plaats van de 27 uur plus overstap die dit momenteel minimaal in beslag neemt. Klinkt zeer aantrekkelijk, maar het heeft vanzelfsprekend wel de nodige haken en ogen. Echter, Musk bereikt met de slicke animatie wel weer prima zijn doel: een aansprekend voorzetje geven waar zowel de hele wereldpers als bewonderaars en sceptici vervolgens over praten. Boks. Hij noemt zijn nieuwe pet project 'BFR', oftwewel: Big F*cking Rocket. Dit kan serieus niet meer Elon worden.

We zijn benieuwd wat die andere miljardair/ruimtedromer, Richard Branson, hier van vindt. Musk is in de eerste plaats een concurrent van zijn in 2004 gestarte Virgin Galactic. Volgende week: een video van Musk waarin het transport via tunnel dwars door de aardkern centraal staat, Total Recall-stijl.