Flowchart! Waar wordt u wel en niet uitgekotst met uw oude auto?

Elke week komt er in Nederland een milieuzone bij, met zijn eigen regeltjes en afgrenzingen. Dit inspireerde de Stichting Rotterdamse Klassiekers tot het maken van een berehandige stroomkaart.

Op de lap papier staat perfect helder uitgetekend dat u met uw diesel uit 2004 nog wel Utrecht, maar vanaf volgend jaar niet Maastricht in mag, en of uw kenteken genadeloos door de scanner wordt gejast, of dat een vignet nodig is. Nu kan het nog. Over een paar jaar wordt het zo onoverzichtelijk dat u een extra SSD moet installeren om de heavy flowchart binnen te trekken, en zou zelfs wijlen Stephen Hawking het niet meer begrijpen. Enfin, u vindt een grote versie HIER. [tekst gaat verder na de afbeelding]

Met de eclatante overwinning van de Linkie-winkies in de grote steden ziet de toekomst er grimmig uit voor de urbane autobezitter, maar wellicht krijgt deze steun uit onverwachte hoek. Naast het succes van Jesse's stoottroepen was het wellicht opvallender (en verontrustender) dat het minderheden-cliëntilisme nu voorgoed is doorgedrongen tot de lokale Nederlandse politiek. De moskeeparkeerders van DENK deden het opvallend goed in de grote gemeenten, en mogen nu nog luidruchtiger de eigen plek opeisen. Echter, wat rijdt het stemvee van deze partij? Precies: hetzelfde stinkende oude schroot dat grootstedelijk progressief zo krampachtig buiten hun grenzen probeert te houden (woo, woo, stadsgrenzen toe!). Dat kon nog wel eens leuk worden de komende jaren: bakfiets versus oude 190D, wie wint?

Hoedtik voor milieuzonesloper en CX-eigenaar Frank Hensen en de maker van de kaart Marcel Berghout!