Helemaal officieel: de beestachtige BMW M2 Competition

De M2 is wellicht het mooiste dat er de afgelopen jaren uit de Heilige Hallen van BMW M GmbH is gerold: compact, breed, stoer, krachtig en ontzettend leuk om te rijden. Deze M2 krijgt nu een nóg puristischer evil twin: de M2 Competition.

Door de jaren heen groeide de M3 Coupé, die nu M4 heet, flink uit de kluiten. Toegegeven, met 1.500 kg heeft BMW het gewicht alleszins binnen de perken gehouden, maar het formaat van een nieuwe M4 is vele malen forser dan de originele E30 M3. Daarom kwam de M2, die vooral jonge kopers moet trekken. Ondergetekende parkeerde deze week nog naast een volledig opgedirkt exemplaar, en kon een kleine 'wow' niet onderdrukken: van de achterkant lachen vier uitlaatpijpen je tegemoet, en onder de brede heupen kijk je dwars door de flinke wielen zowel voor als achter naar een paar knoeperds van geperforeerde remschijven. Alles aan de potige auto ademt sportiviteit.

De 'gewone' M2 is met zijn 370 pk en 465 Nm op de achteras echter niet langer de koning in zijn klasse. Vanaf vandaag is dat de M2 Competition. De auto levert een waanzinnige 410 pk en 550 Nm, met dank aan de 3.0 liter zes-in-lijn uit de M4. Waar de M2 een opgevoerde versie van het N55-blok uit de M240i gebruikt, heeft de Competition een volbloed M-blok, met de motorcode S55 en een extra turbo aan boord.

0-100 gaat in 4,2 seconden met de 8-traps automaat, of in 4,4 seconden als je de handbak bestelt en kunt rijden. De topsnelheid bedraagt 250 km/u. In hoeverre de Competition op de M4 gaat kannibaliseren moet zich nog uitwijzen.

De M2C heeft grotere (zwarte) nieren, die nu op elkaar aansluiten. Iets dat we al zagen bij de M8 Gran Coupé Concept, maar nog niet op een productiemodel. Ook de voorbumper is agressiever, met grotere luchtinlaten en drie symbooltjes er in geëtst. In theorie kan je zelfs vier personen meenemen, want ondanks de Competition-aanduiding, zit er gewoon een achterbankje in de auto. Iets dat we nog niet zagen op de cheeky lekfoto's.

Optioneel zijn sportkuipjes met verlicht M2-logo, en de normale rijmodi (eco, comfort, sport, sport plus) maken plaats voor M-specifieke rijprofielen. Ook de snelknoppen (M1/M2) voor de complete persoonlijke instellingen vinden we terug, zij het een stukje ingetogener als stuurknoppen in plaats van rode flippers. 

De M2 Competition vervangt de zeer populaire M2. Pret lijkt gegarandeerd, maar zoals gewoonlijk bij BMW moet er wel een flinke portemonnee meegebracht worden. De gewone M2 doet al 80 90 mille, de Competition zal zeker niet goedkoper worden. Maar kan je een prijskaartje op pret plakken?