BMW M850i xDrive Coupé heeft 530 pk

De nieuwe BMW 8 Serie Coupé nadert zijn onthulling, met als introductiemodel een 850, pardon...een M850i xDrive. Deze heeft een compleet geherdesignde V8 onder de kap, die goed is voor 530 paarden.

Laten we dit voorop stellen: teasers zuigen, en normaal gesproken laten we ons nooit voor het PR-karretje van de autobranche spannen door elk brokje non-informatie te posten. Dat doen andere blogjes maar. Af en toe mag je je principes echter best laten varen. Dit is bovendien geen non-informatie, maar een stukje keiharde motorspecificatie en bovendien een sexy fotoshoot van de coupé waar wellicht het meest naar wordt uitgekeken dit decennium, ook al is het nog met een camouflagewrapje. Dus het mag. Enfin, vooruit met die geit. 

De 8 Serie moet een technologiedrager worden, daarom debuteert een nieuwe V8 in de auto. BMW noemt het 'A completely redeveloped V8 engine' waardoor we er van uitgaan dat de inhoud 4,4 liter blijft. De 462 pk en 650 Nm die de achtpitter in de M550i (rijtest) levert worden rijkelijk overtroffen: hier rolt 530 pk en 750 Nm van de krukas. Waarden die hoger zijn dan bij de roemruchte E60/E61 BMW M5. Ook de achttraps transmissie werd aangepakt: deze heeft een grotere spreiding en verkorte schakeltijden.

Naast de motorische upgrade mogen we ook vierwielbesturing, een sperdifferentieel op de achteras en adaptieve vering met 'active roll stabilisation and Integral Active Steering' verwachten. Fancy. Ook de kekke digitale tellers uit BMW's nieuwe OS 7.0 gaan we waarschijnlijk terugzien, wanneer de oppercoupé uit München later dit jaar zijn debuut maakt. Dit wordt mooi, mensen. Hoog tijd dat BMW dit segment en de bijbehorende inkomsten eens niet alleen aan Mercedes overlaat.

Voor wie niet kan wachten op de nieuwe Acht: hier staan de eerste korrelbeelden, stiekem geschoten in een garage.